Constanta Mamaia Litoral

05 Sep, 2008

Piaţa terenurilor bate pasul pe loc, iar preţurile scad

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Agenţii imobiliari se aşteaptă pentru perioada următoare ca preţurile terenurilor mari să scadă, iar în cazul parcelelor pentru casă, ele să stagneze.

Criza de pe piaţa apartamentelor afectează şi piaţa terenurilor. La începutul anului, terenurile erau considerate ca fiind cea mai sigură investiţie imobiliară, în condiţiile în care existau deja semnale că preţurile apartamentelor vor înregistra un recul.
Lipsa cererii pentru apartamente noi a afectat însă şi piaţa terenurilor deoarece dezvoltatorii vor mai întâi să vândă apartamentele pe care le au pe stoc. Practic, acest segment al pieţei imobiliare mai supravieţuieşte doar datorită cererii venite din partea celor care caută loturi individuale pentru construirea unei locuinţe.

Cererea pentru terenuri a scăzut în ultima perioadă, iar acest lucru se vede şi în preţuri.

,,Cumpără terenuri fie dezvoltatorii, fie speculatorii, fie cei care vor să-şi construiască o casă. Dezvoltatorii sunt în blocaj deoarece piaţa este aşa cum este şi ei deocamdată sunt preocupaţi să vândă proiectele pe care le au în execuţie, nu să se gândească la alte proiecte. Acest lucru loveşte în a doua categorie de cumpărători, speculatorii. Aceştia îi au ca şi clienţi tot pe dezvoltatori, iar dacă aceştia nu cumpără terenuri, atunci nici speculatorii nu mai investesc.

Intervine şi problema creditului, pentru că este foarte dificil să mai obţii finanţare sau obţii o finanţare scumpă”, spune Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.
Acesta mai afirmă că există cumpărători individuali, cei care caută loturi mici de teren pentru a-şi construi o casă, însă şi acest segment este afectat de faptul că vara sunt puţini cei care vor să cumpere un teren pentru casă şi că se aşteaptă o creştere a cererii la mijlocul lunii septembrie.

Vânzătorii nu mai dictează preţurile. “Piaţa terenurilor se transformă dintr-o piaţă a vânzătorilor într-una a cumpărătorilor. Acum doi ani se cumpăra terenul ca o investiţie, astfel că cel care cumpăra se gândea că preţul va creşte şi de aceea nu se gândea prea mult la preţul cerut. Acum cumpără fie cei care vor să dezvolte un proiect, fie cei care vor să construiască o casă şi, atunci când fac o astfel de achiziţie, analizează preţul şi cât de rentabilă este o astfel de achiziţie. Nu mai acceptă orice preţ”, spune Călin Clinciu, director de comunicare al companiei Euroest. Acesta mai spune că, chiar dacă se observă o creştere a numărului proiectelor rezidenţiale anunţate în provincie, tot Bucureştiul rămâne cea mai atractivă zonă pentru investitori.

Preţurile terenurilor din Capitală şi din zonele adiacente au avut de suferit. Dacă în anii precedenţi unele terenuri îşi dublau valoarea în doar câteva luni, în acest an se constată o stagnare, în cel mai bun caz. Cele mai expuse sunt terenurile mari, pentru care cererea din partea dezvoltatorilor este în scădere.

,,Până acum, preţurile au stagnat, dar cred că la 80% dintre terenurile oferite spre vânzare vor scădea. Până acum, proprietarii cereau un preţ mai mare decât cel normal, dar în scurt timp piaţa creştea la nivelul pretenţiilor acestora. Acum, la cum merge piaţa, nu se va mai întâmpla acest lucru şi vor mai trebui să lase din preţ cam 20-30%”, mai spune Călin Clinciu. Excepţie vor face terenurile bune situate în zone cu potenţial din Capitală şi din zonele adiacente.

“La terenurile pentru casă cred că preţurile se vor menţine deoarece o astfel de achiziţie presupune un efort ceva mai mic. Probleme vor apărea din cauza infrastructurii pentru că, dacă aceasta nu se va îmbunătăţi, nu vor mai fi mulţi cei dispuşi să aleagă o astfel de variantă şi va scădea cererea”, mai spune directorul de comunicare al Euroest.

Preţuri piperate

Preţurile terenurilor de lângă Bucureşti diferă în funcţie de suprafaţa parcelei. În sud, la Jilava, în cazul unei parcele de 600-1.000 de metri pătraţi de teren intravilan, cu utilităţi, pretenţiile proprietarilor urcă la 150-250 de euro/mp. În comuna Berceni, o parcelă de până în 1.000 de metri pătraţi se vinde cu 90-110 euro/mp. În Popeşti-Leordeni cu greu mai poate fi găsită o suprafaţă de teren care să coste mai puţin de 90-100 de euro/mp.

Preţul mediu este de 150 de euro/mp. Pentru un lot de 500-600 de metri pătraţi în localitatea Vidra se vor plăti în jur de 60-70 de euro/mp, iar în Brăneşti se ajunge la 60-90 de euro/mp. În nord, în Pipera, se ajunge la 300-1.500 de euro/mp, în Otopeni, preţul este de 100-170 de euro/mp, iar în Corbeanca – 90-150 de euro/mp.

www.cotidianul.ro

No Responses to "Piaţa terenurilor bate pasul pe loc, iar preţurile scad"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii