Constanta Mamaia Litoral

06 Oct, 2008

Inmatriculare unei masini fara plata taxei de mediu.

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Cautind pe internet informatii si spete judecatoresti pentru un proces pe care il am cu ANAF am gasit o noua speta judecatoreasca interesanta care din pacate nu a fost promovata, motiv pentru care ma bag eu.

Documentele fiind publice iata un scurt rezumat.

Obligatia de a face. Înmatriculare unei masini fara plata taxei de mediu.

Prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene si celelalte reglementari comunitare, au prioritate fata de dispozitiile contrare ale legii interne. Prin impunerea fiscala prevazuta de art.2141 si 2412 din Legea nr.571/2003, se încalca prevederile imperative ale art.28 si art.90 din Tratatul Comunitatii Europene.

Reclamanta SC TITAN CONSULT SRL sat.Oantu, com.Pângarati în contradictoriu cu Institutia Prefectului judetului Neamt- Serviciul Public Regim Permise de Conducere si Înmatriculare Vehicule Neamt, a solicitat sa se constate ineficacitatea articolelor 2141 si 2142 din Codul Fiscal, fata de normele dreptului comunitar si sa se dispuna obligarea Serviciului Public Regim Permise de Conducere si Înmatriculare Vehicule Neamt la înmatricularea autovehiculului marca Mitsubishi K 60T/L200 fara plata taxei de prima înmatriculare prevazuta în articolele mentionate mai sus. Solicita totodata ca pâna la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei sa se dispuna obligarea pârâtei la înmatricularea provizorie a autovehiculului susmentionat.

Reclamanta considera ca se afla în fata unei discriminari în defavoarea autoturismelor second hand importate, fata de cele similare înmatriculate în România. Dupa 1.01.2007 autoturismelor second-hand importate în România din statele membre li se aplica taxe speciala la prima înmatriculare, în timp ce autoturismelor second-hand care sunt în circulatie în România, nu li se aplica taxa speciala de înmatriculare, acestea fiind deja înmatriculate, fiind astfel exceptate de la plata taxei speciale ce se plateste doar la prima înmatriculare.

Datorita faptului ca taxa speciala se aplica în mod egal doar autoturismelor noi autohtone si autoturismelor noi importate, nu si în cazul autoturismelor second-hand importate respectiv celor care sunt înmatriculate în România, considera ca aceasta taxa este una discriminatorie pentru autoturismele second-hand importate, fata de cele similare înmatriculate în România.

Examinând actele dosarului, instanta apreciaza întemeiata actiunea reclamantului pentru urmatoarele considerente:
Reclamanta SC TITAN CONSULT SRL – sat.Oantu, com.Pângarati – a cumparat în luna iulie 2007, din Germania, un autoturism marca Mitsubishi K 60T/L2000, fiind obligat pentru înmatricularea acestuia – sa plateasca anticipat taxa de Constitutia României prin art.148(2) statueaza : „Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea actului de aderare”.

Tratatul Comunitatii Europene prin art.25 stabileste ca: „Între statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent. Aceasta interdictie se aplica de asemenea taxelor cu caracter fiscal”, iar potrivit dispozitiilor art.28: „Între statele membre sunt interzise restrictii cantitative la import, precum si orice masuri cu efect echivalent.”

Aderarea la Uniunea Europeana este deci conditionata de îndeplinirea unor criterii stabilite pentru toate statele candidate de catre Consiliul European, unul dintre acestea fiind criteriul legislativ, care presupune adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar. Astfel toate tarile care adera la Uniunea Europeana trebuie sa aiba legislatia conforma cu acquis-ului comunitar.

Potrivit art.90 din Tratatul comunitar European : „Nici un stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decât cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare. De asemenea, nici un stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze direct sau indirect alte sectoare de productie”.

Taxa speciala nu este perceputa pentru autoturismele deja înmatriculate în România, stata comunitar de la 1 ianuarie 2007, fiind perceputa numai pentru autoturismele înmatriculate în celelalte state comunitare si reînmatriculate în România, dupa aducerea acestora în tara. Diferenta de aplicare a taxei, se face dovada unui regim fiscal discriminatoriu pentru autovehiculele aduse în România din Comunitatea Europeana în scopul reînmatricularii lor în România, în situatia în care acestea au fost deja înmatriculate în tara de provenienta, în timp ce pentru autovehiculele înmatriculate deja în România taxa nu se mai percepe cu ocazia vânzarii ulterioare. Se încalca astfel prevederile art.90 din Tratatul Comunitatii Europene.
Nu are relevanta scopul instituirii acestei taxe atâta timp cât efectul acesteia este al unei restrictii cantitative privind autoturismele second-hand importate.

În consecinta, instanta apreciaza ca prin impunerea fiscala prevazuta de art.2141 si 2412 din Legea nr.571/2003, se încalca prevederile imperative ale art.28 si art.90 din Tratatul Comunitatii Europene.

Pentru considerentele expuse, actiunea reclamantei urmeaza a fi admisa, pârâtul fiind obligat la înmatricularea autovehiculului fara obligatia de plata de catre reclamanta, a taxei de prima înmatriculare.

Pam Pam

1 Response to "Inmatriculare unei masini fara plata taxei de mediu."

1 | romania inedit

October 12th, 2008 at 7:29 pm

Avatar

Ar fi bine sa fie asa !

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii