Mamaia-Istoric

Statiunea Mamaia incepe la limita nordica a Municipiului Constanta si este cea mai mare statiune de pe Litoralul romanesc al Marii Negre, cunoscuta si sub numele de Perla Marii Negre.

Statiunea Mamaia a fost amenajata in anul 1906, pe promontoriul situat intre Lacul Siutghiol unul dintre cele mai mari lacuri cu apa dulce din Romania si Marea Neagra, la 6-8 metri deasupra nivelului Marii Negre, la 1 km nord de Municipiul Constanta si se intinde pe o lungime de 8 km pe directia N-S cu expunere totala spre rasarit.

Dupa 1919 Statiunea Mamaia a cunoscut o dezvoltare rapida datorita aparitiei Cazinoului, vilelor si resedintei de vara a regelui Ferdinand. Astfel la inceputul anilor 1960 Statiunea Mamaia a intrat in elita celor mai atractive statiuni din sud-estul Europei.

Statiunea Mamaia a fost construita special pentru vacantele familiilor si asigura o multime de posibilitati de amuzament si facilitati sportive : sporturi de apa, tenis, bowling, minigolf, biliard. In prezent Statiunea Mamaia beneficiaza de numeroase restaurante, gradini, baruri si cluburi de noapte, cofetarii, cinematografe, discoteci, parcuri de distractii, terenuri de sport, popicarii, teatru in aer liber.

Teatrul de vara din Statiunea Mamaia gazduieste in fiecare vara Festivalul muzicii usoare romanesti. Tot aici functioneaza din anul 1966 un post de radio local, Radio Constanta Vacanta.

Statiunea Mamaia are cel mai fin nisip si cea mai neteda plaja de pe intreaga coasta. Plaja se intinde pe o lungime de 8 km si o latime de 100-150 m. Perioada favorabila total absenta. helioterapiei este mai lunga de 12 ore pe zi. Salinitate scazuta 15.5 grame pe litru, fund nisipos complet lipsit de pietre cu panta foarte mica, mareea fiind

Clima marina este caracterizata de o temperatura medie anuala care depaseste 11 grade Celsius (in luna iulie temperatura medie este mai mare de 25 grade Celsius iar in luna ianuarie aceasta este de 0 grade Celsius).

Apa Marii Negre are o mineralizare de 15,5 g/l si in timpul verii atinge o temperatura de 25-26º C. Bioclimatul marin este bogat in aerosoli salini si in radiatie solara cu efect excitant asupra organismului. Indicatii terapeutice: hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, rahitism, decalcifieri, unele afectiuni reumatismale. Pa malul marii sunt conditii ideale pentru : aerohelioterapie si talasoterapie.

Lacul Siutghiol din Statiunea Mamaia are o lungime de 8 km si latime intre 700 si 4000 de metri, nivelul apei fiind cu aproximativ 2 m peste nivelul marii. Este alimentat de izvoare subterane care au scazut salinitatea initiala a lacului.

Statiunea Mamaia a fost imbogatita cu un mare numar de fantani arteziene, palmieri, locuri de promenada, locuri de joaca pentru copii, terenuri sportive, locuri de distractie. Una dintre principalele atractii ale Statiunii Mamaia este parcul acvatic Aqua Magic Mamaia.

In anul 2004 a fost inaugurata in Statiunea Mamaia Telegondola o instalatie de transport pe cablu care permite traversarea aeriana a Statiunii Mamaia oferind o panorama superba asupra Statiunii Mamaia, Marii Negre si Lacului Sutghiol. Acest proiect este unic in Romania si unul din putinele proiecte de acest fel din Europa. Traseul Telegondolei incepe in dreptul parcului acvatic Aqua Magic se deplaseaza deasupra hotelurilor la o inaltime maxima de 50 m si se incheie dupa cazinoul din Mamaia.

Alte obiective de vizitat