Constanta Mamaia Litoral

18 Jan, 2008

Cazare in apartamente in regim hotelier fara plata unui impozit la stat devine infractiune din 2008

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Via InfolegalBlog am aflat si eu abia astazi : Cazarea la domiciliu fara plata unui impozit la stat devine infractiune din 2008.

Articolul complet se gaseste aici. Cum de 19 zile a intrat aceasta regula in vigoare sint curios cite persoane au fost prinse de comisarii Garzii Financiare.

Sint multe de discutat dar voi atinge aici doar citeva probleme :

- daca eu ca PFA (persoana fizica autorizata pot fi controlat doar de catre ANAF, Garda Financiara neavind atributii in acest sens, cum poate un comisar al Garzii Financiare sa controleze o persoana fizica dar sa o mai si amendeze ?

- sint perfect de acord cu autorizarea particularilor ce inchirieaza apartamente garsoniere sau camere in vile ori pensiuni ILEGAL

- eu din 2006 desfasor legal activitatea de cazare in apartamente in regim hotelier in Constanta si Mamaia dar DOAR pentru ca eu am dorit acest lucru, daca eram impins de cineva probabil ca renuntam la jumatatea drumului ce trebuie parcurs pentru a finaliza procesul de autorizare. Motivele birocratia sictirul celor de la Primaria Constanta, Camera de Comert Constanta, ANAF Constanta, reprezentantii Ministerului de Turism in Judetul Constanta.

- de exemplu doar pentru depunerea dosarelor pentru clasificarea apartamentelor am alergat 2 luni pentru a prinde pe cineva la biroul Prefecturii. Nu mai spun aici de reactia celor din birou cind au aflat si ei de la mine ca si apartamentele se pot clasifica pentru a putea caza turisti in regim hotelier, angajati care au trebuit sa sune la `centru` pentru a verifica informatia si daca actele depuse de mine la dosar sint OK.

- daca aceasta masura se va aplica cei care voi cistiga vor fi turistii deoarece doar anul trecut in timpul sezonului estival eu am primit 5 telefoane de la turistii ce odata ajunsi in Statiunea Mamaia au constantat ca au luat teapa `propietarul la care facusera rezervarea pentru apartament nu mai raspundea la telefon sau apartamentul arata jalnic` iar turistii cautau cu disperare un nou apartament de inchiriat.

- astept si eu sa vad un comisar de la Garda Financiara in Gara Constanta sau pe varianta Aurel Vlaicu unde in timpul Sezonului Estival tot Cartierul Tomis Nord inchirieaza la negru apartamente in regim hotelier, cum vine cu un geamantan degizat in slapi ochelari de soare cu mama soacra si copii plingind incercind sa prinda o baba infractoare.

- probabil va fi inca un motiv pentru comisari ai Garzii Financiare din tara care se rotesc dupa un sejur relaxat la mare de 7 zile cind voi veni vara detasati la mare avind cazare grati.

- daca eu care sint interesat de acest lucru am aflat de planul lui Negut abia astazi ma intreb cind vor afla particularii ce inchirieaza apartamente in Constanta. Probabil in Iunie cind incepe Sezonul Estival 2008 si vor incepe sa plinga ca pierd Sezonul deoarece autorizarea dureaza cel putin 45 de zile.

- am si un pont pentru cei care inchirieaza la negru apartamente in Constanta si Mamaia : daca vor fi prinsi prin Gara Constanta sau prin Statiunea Mamaia cu cheile apartamentului la git `semn distinctiv` pentru cine ofera cazare, sa spuna ca ofera acest serviciu gratuit sau ca este in cautarea unor prieteni din tara ce au venit la Mare.

- astept si reactia lui Mazare care fiind in opozitie si din ce stie deja toata lumea doreste sa se puna bine cu pensionarii pentru ca Alegerile se apropie (vezi pachetele cu mincare stricata impartite la fiecare sarbatoare, propun si sarbatorirea apusului de soare ce va fi un bun motiv de impartire a pachetelor din partea primarului radu stefan mazare) va iesi la atac. Domnu` Mazare pe cind si un Club al pensionarilor care ofera apartamente in regim hotelier in Constanta si Mamaia, ca deja Cluburile pensionarilor sint ca barurile in Constanta.

- deoarece eu incept rezervarile ambelor apartamente in luna Martie pentru Sezonul Estival rezervari ce se inchid in luna Mai cind ambele apartamente sint deja rezervate in perioada Iunie- Septembrie nu sint afectat dar daca particularii imi vor face concurenta si in extrasezon voi iesi la `atac`.
De anul viitor, particularii care cazeaza turisti la domiciliul propriu vor fi amendati de comisarii Garzii Financiare daca nu elibereaza chitanta fiscala pentru suma primita. Proprietarii care inchiriaza locuinte vor trebui sa aiba aviz de la Ministerul pentru IMM-uri si Turism. Totodata, proprietarii care inchiriaza camere vor fi obligati, din 2008, sa plateasca o taxa, calculata la suma totala rezultata din inchiriere. Aceasta obligatie e prevazuta intr-un set de masuri propuse de seful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Negut, in scopul eliminarii neregulilor si lacunelor legislative constatate in urma actiunilor de control derulate pe litoral.

Seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Emanoil Negut, ne-a declarat ca particularii care închiriaza locuinte turistilor vor fi obligati ca, începând de anul viitor, sa plateasca o taxa forfetara anuala, calculata la suma totala rezultata din închiriere. „Vor fi echipe de comisari de la Garda Financiara aflati în gara cu bagaje, care vor cauta cazare la particulari. Acestia se vor legitima în momentul în care observa ca proprietar ul locuintei nu elibereaza o chitanta fiscala pentru suma primita”, a precizat Emanoil Negut.

El a mentionat ca proprietarii vor fi obligati sa detina o autorizatie a locuintelor închiriate în scop turistic. „Autorizarea va fi posibila dupa ce ministerul de resort va verifica daca sunt respectate criteriile igienico-sanitare. Numai dupa ce vor avea avizul de la Ministerul pentru IMM-uri si Turism, proprietarii vor putea obtine autorizatie de functionare de la autoritatile locale”, a spus Negut.

Particularii nici nu vor sa auda de impozitare
Declaratiile sefului DCG, Emanoil Negut, i-au luat prin surprindere pe posesorii de apartamente din Constanta, a caror ocupatie de vara o reprezinta inchirierea cu ziua. Oamenii spun ca dorinta guvernantilor este fantasmagorica si nimeni nu le va putea intra in casa sa le ceara socoteala pentru veniturile realizate.

Putini percep ilegalitatea fiscala a inchirierii fara declararea venitului si spun ca daca e casa lor si ei se chinuiesc sa-si caute sezonisti si sa le asigure conditii bune de cazare, statul nu ar trebui sa-si bage nasul. De ani buni, in special in cartierele situate in apropierea plajelor din Constanta, dar si in statiunile din sudul litoralului, cazarea la particulari a devenit un fenomen.

In plin sezon, un apartament la cheie cu doua camere, situat lânga intrarea in statiunea Mamaia se inchiria cu 150-200 lei pe zi, in functie de dotari. S-a inchiriat insa si câte o camera intr-un apartament in care locuiau si proprietarii, iar cei care au vrut sa-si faca vacanta cu bani putini au acceptat fara sa crâcneasca. Daca in plin sezon datele oficiale ale Inspectoratului Judetean de Politie dadeau o prezenta de 120.000 de turisti pe intregul litoral, in realitate, cifra depasea 200.000, diferenta facând-o „sezonistii”. Cei mai multi particulari care inchiriaza sunt pensionari, familii cu venituri mici sau persoane care poseda mai mult de o locuinta. Pentru pensionari reprezinta venitul care le permite sa treaca peste iarna fara sa faca imprumuturi costisitoare. Pensionarii refuza sa creada ca de la anul statul ii va obliga sa cedeze o parte din câstig.

Ion Luca are 70 de ani, locuieste in cartierul Tomis Nord si inchiriaza câte o camera toata vara. Si-a facut deja cunostinte si nici nu mai are nevoie sa mearga in strada, cu cheia, pentru a-si gasi clienti, sau in gara. „Imi telefoneaza la inceputul verii si ii programez. Daca la mine nu mai e loc, ii dau altor vecini si primesc contravaloarea unei zile de cazare. Asa ca sa-l vad eu pe guvernantul ala care va indrazni sa-mi intre in casa si sa-mi ceara socoteala pentru ce fac”.

1 Response to "Cazare in apartamente in regim hotelier fara plata unui impozit la stat devine infractiune din 2008"

1 | Vedeta fara mobil dupa 11 ani | Cazare Constanta Cazare Mamaia

July 24th, 2008 at 8:54 pm

Avatar

[...] De chestia asta nu prea spune nimeni nimic toti merg pe burta [...]

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii