Constanta Mamaia Litoral

28 Jul, 2008

Peste 80% din dezvoltatorii de locuinte platesc in medie penalizari de intarziere de circa 2.000 de euro pe apartament

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Intarzierea livrarilor de apartamente in cazul proiectelor rezidentiale aflate in dezvoltare in Bucuresti a devenit o regula, considera principalele companii de consultanta imobiliara de pe piata locala. Potrivit acestora, din cele 6.000 de apartamente anuntate spre livrare anul acesta, 80% vor avea intarzieri de pana la trei luni.
Marime text a A Trimite pe email Comenteaza Versiune print Versiune PDF Citeste pe 3 coloane

Penalizarile suportate de catre dezvoltator, in cazul intarzierilor in livrarea la termenul stabilit prin contract, sunt exprimate, de cele mai multe ori, in valoare absoluta, reprezentand chiria calculata pentru fiecare tip de apartament, chirie pe care ar fi obtinut-o cumparatorul la momentul livrarii.

Aceasta chirie este calculata raportandu-se la nivelul actual al chiriilor pentru apartamentele vechi din aceeasi zona ca si locatia proiectului rezidential. Chiriile apartamentelor vechi din Bucuresti variaza intre 300 si 1.700 de euro/luna.

Daca in prima jumatate a anului trecut nu a fost livrat nici un proiect nou, in cea de-a doua jumatate au fost finalizate 1.400 de unitati locative, Quadra Place si Central Park fiind primele proiecte rezidentiale de mare dimensiune livrate in intregime.

“In comparatie cu anul anterior, cand doar 40% din totalul unitatilor anuntate s-au livrat la termen, se estimeaza ca un procent aproape dublu din proiectele cu termen de finalizare in anul curent vor avea intarzieri”, a declarat pentru Business Standard Andreea Preda, consultant in cadrul diviziei rezidentiale al companiei de consultanta imobiliara Colliers

Piata constructiilor se confrunta inca din 2007 cu o criza a lipsei fortei de munca, criza cauzata de cresterea dramatica a cererii de servicii de constructii profesioniste, de scaderea calitatii fortei de munca calificata si de insuficienta oportunitatilor de training pentru muncitorii noi. Potrivit lui Preda, toti acesti factori vor conduce la intarzieri de doua-trei luni a livrarilor de ansambluri rezidentiale. “Cele mai multe proiecte au avut si au intarzieri. Este greu ca la demararea unui proiect, cand in cele mai multe cazuri incepe si promovarea sa, sa se stie cu atat de mare certitudine cand se va incheia o constructie. Se realizeaza un grafic, dar apar multe necunoscute pe parcurs. Spre exemplu, saparea fundatiilor unde pot aparea numeroase surprize (conducte, cabluri care nu figurau in planurile initiale de la primarie etc.). Putem spune ca este o regula intarzierea proiectelor, aceasta survenind in 80-85% din cazuri. Important este insa ca aceste decalaje sa nu fie deosebit de mari”, a mentionat Irina Petrescu, partner in cadrul companiei de servicii imobiliare Esop Consulting.

Exemple. O serie de proiecte rezidentiale, care urmau sa se livreze in 2007, au anuntat intarzieri de cateva luni, potrivit surselor citate. Cartierul Residenz, dezvoltat de Tiriac Imobiliare, proiectul Greenfield al celor de la Impact, Planorama, dezvoltat de compania israeliana EuroHabitat, Incity Residence al turcilor de la Anchor, Confort Park al fratilor Negoita sau West Park Residence, aflat in dezvoltarea israelienilor de la BSG, sunt astfel de exemple. Citadella Titan si NeoPeninsula au anuntat ca livrarea apartamentelor se va face catre proprietarii acestora in 2009, fata de anul curent, asa cum a fost prevazut initial. In cazul proiectului Planorama, intarzierile sunt de circa opt luni, principalul motiv fiind schimbarea antreprenorului general. Compania turca de constructii Yapitek a fost inlocuita cu Danya Cebus, parte a Africa-Israel Investments. “Procedura de schimbare a antreprenorului a durat foarte mult, numai eliberarea santierului a durat circa doua luni. Pe langa acest aspect a mai intervenit si criza fortei de munca calificata. A trebuit sa aducem muncitori chinezi care au mai intarziat procesul de constructie. Acum avem circa 400-500 de muncitori din China”, a declarat Alexandru Dima, sales manager in cadrul proiectului Planorama. Potrivit acestuia, intarzierile se vor reduce pe parcurs, dar nu total. Prima faza a proiectului urmeaza a fi predata luna viitoare, cumparatorii urmand sa fie despagubiti pentru zilele de intarziere. Penalizarile specificate in contract sunt de 0,02% din valoarea locuintei/zi.

Astfel, la un apartament de 100.000 de euro, penalizarile companiei se ridica la 20 de euro/zi, calculat la opt luni de intarzieri suma ajunge la 4.800 de euro. In cazul proiectului Rezidenz din Chitila, dezvoltat de Tiriac Imobiliare, intarzierea este de doua luni.

“Apartamentele Residenz din prima faza trebuiau livrate pe 30 aprilie 2008, dar se vor livra in iunie 2008. Intarzierea este cauzata de faptul ca, desi lucram cu unul dintre cei mai buni antreprenori Generali, Heberger, acesta nu a reusit sa acopere in permanenta necesarul de muncitori supercalificati, capabili sa realizeze lucrari la standard occidental. Asadar, am preferat sa avem aceasta intarziere, decat sa facem rabat la calitatea pe care am promis-o de la bun inceput clientilor Residenz”, a spus Constantin Merlusca, directorul diviziei imobiliare a Tiriac Holdings.

Motive. Pana in prezent, dezvoltatorii proiectelor care au anuntat intarzieri in livrarea unitatilor s-au confruntat cu diverse probleme, pornind de la cele legate de criza de forta de munca de pe piata constructiilor, greutati in obtinerea avizelor si a autorizatiilor de construire, intarzieri in livrarea materialelor de constructie, vremea nefavorabila si ajungand pana la intarzieri minore cauzate de modificarile solicitate de catre clienti, privind compartimentarea sau finisarea apartamentelor. “Principalele motive care duc la astfel de intarzieri sunt planificarile defectuoase, estimarea gresita a duratei de executie a finisajelor, estimarea gresita a duratei procesului de intabulare, intarzieri la livrarea materialelor sau perioada de vanzare depasita fata de plan”, a spus Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de brokeraj imobiliar Regatta.

Totodata, sunt cazuri in care constructia intarzie si din cauza finantarii, dezvoltatorul avand colaborari cu diferite institutii bancare. “Cred ca marea problema in Romania, referitor la aceste intarzieri, tine in special de deficiente in planificarea initiala, planificare in cadrul careia se iau marje mult prea mici pentru diverse evenimente neasteptate”, este de parere Irina Petrescu.

Penalizari. Modalitatile de penalizare in cazul intarzierii livrarilor se calculeaza diferit, in functie de fiecare proiect. Cei mai multi dezvoltatori prevad in contracte un termen de gratie de la trei la sase luni, perioada in care nu curg penalitatile de intarziere. “Dupa cele trei luni de gratie, penalizarile variaza intre 0,01% si 0,06% din valoarea apartamentului pe zi”, a spus Simina Istrate, consultant in cadrul diviziei rezidentiale a Colliers. Potrivit lui Preda, in contracte, este prevazut ca termenul de livrare sa fie prelungit cu numarul de zile in care, datorita cazurilor de forta majora, a conditiilor meteorologice nefavorabile ori a altor cauze prevazute de lege si neimputabile dezvoltatorului, sunt sistate lucrarile de constructii, fara ca aceasta prelungire sa atraga aplicarea unor penalitati de intarziere pentru dezvoltator.

“Dupa expirarea perioadei de gratie, dezvoltatorul trebuie sa plateasca clientilor cumparatori penalitati care sunt calculate fie ca valoare procentuala, fie ca echivalentul chiriei pe care cumparatorul ar fi obtinut-o din inchirierea respectivului apartament”, a subliniat Andreea Preda. Aceasta chirie este calculata raportandu-se la nivelul actual al chiriilor pentru apartamentele vechi din aceeasi zona, ca si locatia proiectului rezidential.

Amanari. Dezvoltatorii vor amana lansarea unor proiecte rezidentiale in Romania pentru anul viitor, deoarece au dificultati in gasirea fondurilor necesare finantarii investitiilor si din cauza costului prea ridicat al terenurilor, potrivit Ilincai Paun, directorul diviziei rezidentiale a Colliers. “Dezvoltatorii noi care vor sa intre pe piata romaneasca isi vor amana investitiile, pentru ca terenul este prea scump, iar accesul la finantare este mai dificil, iar cei deja prezenti in Romania si care au deja terenurile au dificultati cu sursele de finantare. Acest lucru se va simti in prima jumatate a anului viitor, cand oferta de locuinte noi livrate pe piata va fi mai mica decat in aceeasi perioada a acestui an”, a spus Paun. In opinia sa, dezvoltatorii trebuie sa intre in parteneriat cu fonduri de investitii care dispun de capital pentru investitii si isi pot asuma mai usor riscuri la achizitia terenurilor. Ea a aratat, de asemenea, ca in acest fel diferenta dintre cerere si oferta se va adanci, iar preturile vor continua sa creasca.

www.standard.ro

No Responses to "Peste 80% din dezvoltatorii de locuinte platesc in medie penalizari de intarziere de circa 2.000 de euro pe apartament"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii