Constanta Mamaia Litoral

27 Aug, 2008

Vânzările de apartamente noi au scăzut cu peste 30%

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

De la începutul anului în Capitală s-au vândut 2.500 de apartamente noi.
Proiectele rezidentiale noi nu se mai vand la fel de bine ca in 2007
28 Mai 2008 Proiectele rezidentiale noi nu se mai vand la fel de bine ca in 2007

Proiectele rezidentiale noi nu se mai vand la fel de bine ca in 2007
Proiectele rezidentiale noi nu se mai vand la fel de bine ca in 2007 Sursa: Arhiva Cotidianul
Vânzările de locuinţe noi merg mai slab decât se aşteptau dezvoltatorii. „Numărul tranzacţiilor cu locuinţe noi a scăzut cu 30-50%“, spune Ilinca Păun, directorul Departamentului rezidenţial al Colliers International. În ultimul trimestru al anului trecut s-au vândut în Capitală 2.600 de locuinţe noi, în vreme ce în primul trimestru din acest an s-au vândut 2.000 de unităţi rezidenţiale. În aprilie şi mai s-au comercializat alte 500 de locuinţe, susţin specialiştii Colliers.

Din acestea, 55% au fost cumpărate de către utilizatorii finali, iar 45% de investitori. Cifrele se referă la vânzarea de apartamente noi situate în ansambluri rezidenţiale cu mai mult de 200 de apartamente.
Publicitate

Şi numărul proiectelor lansate în acest an este mult mai mic, comparativ cu cel al ansamblurilor anunţate anul trecut.

Oficialii Colliers susţin că această evoluţie a vânzărilor nu este dată de o suprasaturare a pieţei. „Este o scădere provocată de zvonuri despre căderea pieţei, dar şi de confuzia privind acordarea creditelor ipotecare“, a mai spus Ilinca Păun. Oferta de apartamente noi va creşte consistent în acest an, la fel şi numărul locuinţelor finalizate. Cei de la Colliers susţin că până la sfârşitul anului vor fi livrate 5.000 de unităţi rezidenţiale noi.

Interesant este faptul că în acest an vom asista la dezvoltarea unei pieţe secundare a apartamentelor noi, deoarece vor fi dezvoltatori care vor vinde locuinţele achiziţionate în noile ansambluri rezidenţiale. Ilinca Păun spune că din cele 5.000 de unităţi locative noi care vor fi finalizate în acest an 30% vor fi scoase la vânzare de investitorii care le-au cumpărat încă din faza de proiect. Deci oferta de apartamente noi va mai creşte cu 1.500 de locuinţe. La acestea se vor adăuga alte 500, adică 10%, care vor fi oferite de investitori spre închiriere. „Teoretic, preţurile pentru aceste unităţi locative ar trebui să fie la acelaşi nivel cu cel al celor finalizate şi vândute de către dezvoltator. Dacă dezvoltatorul vinde doar off plan, atunci investitorii mai pot adăuga ceva la preţ deoarece vând locuinţe finalizate“, spune Ilinca Păun.

Preţurile apartamentelor noi au fost stabile de la începutul anului, chiar dacă vânzările au fost mai slabe decât în anul precedent. Preţurile apartamentelor noi sunt între 1.150 şi 2.200 de euro, la care se adaugă TVA. Preţul mediu pentru proiectele lansate în acest an este de 1.500 euro/mpc, fără TVA. „Creşterea cererii va echilibra piaţa la sfârşitul anului“, spune Ilinca Păun. Preţurile apartamentelor vechi cunosc fluctuaţii de 10-15%.

Piaţa terenurilor a înregistrat, ca şi cea a locuinţelor, o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor. Dezvoltatorii sunt precauţi şi caută terenuri cu infrastructură şi regim de urbanism clar specificat. „Preţurile terenurilor au atins niveluri care afectează marjele de profitabilitate ale dezvoltatorilor şi investitorilor. Cererea va continua să fie mai mare decât oferta, însă dezvoltatorii vor căuta să diminueze riscurile prin crearea de parteneriate la cumpărare“, a spus Atila Pelli, directorul Departamentului Terenuri din cadrul Colliers. El a mai spus că în prima parte a acestui an preţurile terenurilor au stagnat în majoritatea zonelor din Bucureşti. Se aşteaptă o creştere cu 10-20% a preţurilor în a doua jumătate a anului.

Primul instrument

Compania Colliers a lansat ieri primul indice de preţ pentru piaţa rezidenţială, Bucharest Real Estate Index. Acesta calculează preţul pe metru pătrat construit, plus terasa, atât în cazul locuinţelor vechi, cât şi în al celor din noile ansambluri rezidenţiale. Indicele BREI pentru 1 mai 2008 este de 1.881 euro/mp, în creştere cu 3,39% comparativ cu luna ianuarie a acestui an. Indicele ia în calcul preţurile cerute de proprietari. „Când vom găsi metode de a aduna date cu reducerea sau creşterea preţurilor după negociere o vom include. Am căutat o metodă, dar încă nu am gasit-o“, a spus Bogdan Georgescu, managing partner

1.260 de apartamente noi în Titan

Compania israeliană Ram Global Group a anunţat că va aloca 140 de milioane de euro pentru construirea unui ansamblu rezidenţial în zona Titan din Bucureşti. Acesta va avea 1.260 de apartamente. Complexul se va denumi Casablanca Residence şi va fi ridicat pe un teren de 36.000 de metri pătraţi. Proiectul va fi compus din şapte clădiri cu câte 18 etaje. Suprafaţa apartamentelor cu două camere va fi de 53 de metri pătraţi, a celor cu trei camere – 82 de metri pătraţi, iar pentru penthouse-uri va fi de 149 metri pătraţi. Preţurile pornesc de la 60.000 de euro fără TVA. În prima fază se vor construi 360 de apartamente din totalul de 1.260 de unităţi. În prima fază a vânzărilor vor fi oferite discounturi de 3.800-8.000 de euro, adică 5% din valoarea apartamentelor. Agentul pentru proiect este compania Colliers International. Ram Global Group activează pe piaţa din România din 1996. Compania a investit până în prezent peste 160 de milioane de euro în proiecte rezidenţiale şi clădiri de birouri în Bucureşti şi Ploieşti

www.cotidianul.ro

No Responses to "Vânzările de apartamente noi au scăzut cu peste 30%"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii