Constanta Mamaia Litoral

01 Sep, 2008

Cererea pentru locuinţe a scăzut cu peste 75% într-un an

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Deoarece oferta a rămas constantă, se aşteaptă o ajustare a preţurilor pentru locuinţele din Capitală. Şi pe piaţa apartamentelor noi se constată o scădere a cererii.

Cea mai mare discrepanţă între cerere şi ofertă se înregistrează în cazul locuinţelor cu două camere. Conform unei analize a cererii şi ofertei de proprietăţi venite din partea particularilor, nu din partea agenţiilor imobiliare, realizată de portalul AnunturiParticulari.ro, se constată deja un dezechilibru pe această piaţă.

Analiza s-a făcut cu un soft care studiază toate anunţurile postate de clienţi particulari în principalele ziare din România, dar şi pe site-urile specializate în anunţuri imobiliare. Softul este utilizat pentru vizualizarea noilor oferte şi de 700 de agenţii imobiliare din Bucureşti. De asemenea, acesta filtrează anunţurile, astfel că cele venite din partea agenţiilor imobiliare nu sunt luate în calcul.

În luna mai a acestui an, cererea de proprietăţi imobiliare, venită din partea clienţilor particulari din Bucureşti, a fost de 183 de unităţi, care include şi 17 postări pentru achiziţionarea de terenuri.

Cererea este mult mai mică decât cea înregistrată în urmă cu un an, tot în luna mai, când s-au contabilizat 780 de cereri pentru case şi terenuri.

Apartamentele cu două camere şi garsonierele sunt în continuare cele mai cerute, însă se înregistrează scăderi consistente pe toate segmentele. Astfel, dacă anul trecut existau 163 de cereri pentru achiziţionarea unei garsoniere, în acest an s-a ajuns la doar 43 de astfel de anunţuri.

În ceea ce priveşte cererea pentru apartamentele cu două camere, în luna mai a anului 2007 s-au contabilizat 239 de anunţuri, pentru ca în acest an să se ajungă la doar 58. Pentru locuinţe cu trei camere s-au înregistrat în aceeaşi perioadă 156 de cereri prin rubricile de mică publicitate, în vreme ce în luna mai din acest an s-a ajuns la 35 de apartamente.

Scăderi semnificative ale interesului din partea clienţilor s-au înregistrat şi pentru apartamentele cu patru camere, vile şi, în mod surprinzător, chiar şi pentru terenuri. În cazul acestora, dacă anul trecut în această perioadă sperau să-şi găsească un teren prin anunţuri de mică publicitate 89 de persoane, în acest an cererea a scăzut la 17.

Diferenţa dintre ofertă şi cerere creşte. În timp ce în cazul cererii se constată o scădere consistentă, la capitolul „vânzări“ s-a înregistrat o scădere moderată a numărului de oferte apărute pe piaţă în luna mai 2008, comparativ cu mai 2007, de la 3.708 anunţuri la 3.440 de anunţuri. Interesant este faptul că a crescut numărul anunţurilor de vânzare a apartamentelor cu două camere, de la 919, în mai anul trecut, la 1.059 în aceeaşi lună a acestui an.

„Analizând cifrele, este clar că, pe fondul scăderii dramatice a cererii, preţurile nu au cum să-şi mai continue ritmul alert de creştere. Segmentul de apartamente cu două camere este cel mai expus unei posibile alinieri a preţurilor, fiind singurul unde oferta a crescut, iar cererea a scăzut“, se spune în raport. În rest, se constată o uşoară scădere a ofertei: 563 de garsoniere, faţă de 655 anul trecut, 672 de apartamente cu trei camere, comparativ cu 676, în 2007, sau 508 anunţuri pentru vânzarea de terenuri faţă de 614 anul trecut.

Agenţii imobiliari consideră că aceste date nu sunt relevante. „Nu cred că este o monitorizare completă, deoarece nu ia în calcul cererea care vine direct la agenţii. Este o apreciere care se referă doar la segmentul lor de piaţă, care au o cotă mică de piaţă. Cererea nu s-a modificat, există, dar nu este acoperită de puterea de cumpărare prin credit. Trebuie mărită puterea de cumpărare prin credit ipotecar, dar aceasta depinde de politica Băncii Naţionale şi de politicile băncilor comerciale“, spune expertul imobiliar Liviu Ureche.

Nici piaţa apartamentelor noi nu a evoluat aşa cum se aşteptau jucătorii de pe această piaţă. „Numărul tranzacţiilor cu locuinţe noi a scăzut cu 30-50%“, spune Ilinca Păun, directorul departamentului rezidenţial al Colliers International. În ultimul trimestru al anului trecut s-au vândut în Capitală 2.600 de locuinţe noi, în vreme ce în primul trimestru din acest an s-au vândut 2.000 de unităţi rezidenţiale. În aprilie şi mai s-au comercializat alte 500 de locuinţe, susţin specialiştii Colliers.

Din acestea, 55% au fost cumpărate de către utilizatorii finali, iar 45% de investitori. Preţurile apartamentelor noi sunt între 1.150 şi 2.200 de euro, preţuri la care se adaugă TVA. Preţul mediu pentru proiectele lansate în acest an este de 1.500 euro/mpc, fără TVA. Oferta de locuinţe noi va creşte în acest an. Cei de la Colliers susţin că până la sfârşitul anului vor fi livrate 5.000 de unităţi rezidenţiale noi. Pe de altă parte, conform unui studiu al CB Richard Ellis-Eurisko, până la sfârşitul anului 2009 vor fi date în folosinţă 16.000 de apartamente în ansambluri rezidenţiale noi.

www.cotidianul.ro

No Responses to "Cererea pentru locuinţe a scăzut cu peste 75% într-un an"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii