Constanta Mamaia Litoral

09 Sep, 2008

Tepe imobiliare: blocuri cu pereti din carton la pret de vila

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Un scurt raid facut pe santierele din Capitala arata ca nici unul dintre dezvoltatorii imobiliari nu respecta normele europene in materie de confort si civilizatie. Este vorba despre izolarea fonica intre apartamentele de la diferite etaje, dar si dintre apartamente si strada. Pentru ca solutiile tehnice ar ridica pretul lucrarii, firmele se feresc sa mai investeasca si in confortul viitorilor locatari.

Atunci cand vrei sa cumperi o locuinta, tentatia este de a fugi de locuintele vechi din blocurile ceausiste, tip „cutie de chibrit”. Insa locuintele noi, mai elegante, si de la care ai asteptari la nivelul anului 2008 pot fi mult mai proaste decat cele vechi. In acest domeniu nu mai poti fi sigur de nimic, si toata raspunderea pentru rigoarea receptiei cade pe umerii clientului. Constructorii isi atrag cumparatorii cu machete colorate, fara cusur, insa daca platesti inainte si nu stai in spatele muncitorilor, poti avea surpriza neplacuta a unei lucrari cu o calitate indoielnica. Chiar si cand muncitorii au lucrat constiincios, poti constata ca blocul construit nu mai are garaj sau piscina (desi acestea apareau in macheta). La Protectia Consumatorului au fost reclamate, de la inceputul anului in Bucuresti, 17 cazuri de constructii care nu corespundeau asteptarilor clientilor. Cumparatorii de apartamente noi reclamau nerespectarea clauzelor contractuale, a termenului de executie, dar si informarea sumara asupra aspectului concret al locuintei.

Constructorii incalca normele tehnice si fug de verificari
De la inceputul anului, Inspectoratul de Stat in Constructii a dat amenzi de 1,2 miliarde si a intrerupt construirea mai multor ansambluri rezidentiale pentru calitatea proasta a lucrarilor. Controalele se fac insa doar la sesizari si prin sondaj, multe alte lucrari proaste scapand probabil necontrolate. Iata ce neconformitati apar in procesele-verbale intocmite de inspectorii ISC pe santierele noilor blocuri: incalcarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele constructiei; nerespectarea documentatiei de executie; lipsa personalului tehnic autorizat (diriginte de santier, responsabil tehnic cu executia, responsabil cu controlul calitatii); neparticiparea proiectantului la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinante pentru calitatea constructiei; neconvocarea reprezentantilor ISC pentru autorizarea continuarii lucrarilor in faze determinante, conform programului stabilit la inceput; neconformitati ale materialelor de constructii; lipsa procedurilor de lucru in santier.

Peretii interiori din rigips nu au izolare fonica
Zeci de santiere unde se ridica noi blocuri de locuinte sau de birouri se afla mai peste tot prin Capitala sau la periferie. Reporterii „Gardianul” au incercat sa afle in ce masura proiectele si promisiunile dezvoltatorilor imobiliari concorda cu realitatea de pe santier. Pe Calea Dudesti, de exemplu, foarte aproape de depoul cu acelasi nume, se inalta mandre patru blocuri aflate intr-un stadiu destul de avansat. Lucratorii abia incepeau sa lucreze la interioarele apartamentelor. Dupa ce instalatiile electrice au fost trase, muncitorii au „desenat” din profile speciale caroiaje pe care sa fixeze peretii falsi, din rigips, care sa ii acopere pe cei din beton. Solutia tehnica se explica prin faptul ca rigipsul nu mai necesita netezire si nici aplicarea a o multime de gleturi si tencuieli. Dupa instalarea rigipsului, peretii arata deja netezi si gata de a fi vopsiti in orice culoare. Atata doar ca sub rigips nu se instalau si bucati de vata de sticla sau de polistiren extrudat pentru o cat mai buna izolare fonica. Ni s-a explicat ce fel de parchet va fi pus, ce fel de gresie, ce fel de faianta. De polistiren sub parchet si izolare fonica nici vorba. „Pai poluarea asta fonica este in tot Bucurestiul, dom’le, ce-ai vrea sa facem noi?“, a fost raspunsul unui maistru grabit, aflat in urcare cu liftul exterior. Vacaresti, alta locatie, alta situatie. Preturile par mai acceptabile decat in multe alte locatii din Bucuresti: 1.185 de euro pe metrul patrat construit. Insa oferta „speciala” ascunde o multime de capcane. Prima: pretul nu include TVA. Locul de parcare costa si el suplimentar, 5.000 de euro suprateran si 10.000 de euro in subsolul blocului. Insa cheltuielile incep o data cu finisajele si costa mai ceva decat optionalele la masina.

Finisajele costa cat inca o camera
Iata cat costa unele dotari care nu sunt incluse in pretul locuintei: usa metalica la intrare – 200 euro; usi interior tip celular – 200 euro/buc.; finisaje la pereti baie, cu faianta la inaltimea de 2,70 m – 15 euro/mp; finisaje la pardoseli baie, cu gresie ceramica – 15 euro/mp; parchet stratificat 10 euro/mp; spalator de inox cu baterie – 50 euro; lavoar cu baterie – 50 euro; centrala termica murala de apartament – 700 euro; vas WC plus rezervor la semiinaltime – 60 euro; cada de baie cu baterie – 205 euro. Se mai adauga finisaje la tavane, la pereti, la pardoseli, astfel ca un calcul simplu arata o crestere cu o treime sau chiar mai mult a pretului final al locuintei.

La blocuri cu opt niveluri, proiectul prevede doar patru
Ovidiu Corduneanu, directorul general al Directiei generale de autorizare, avizare si atestare a Inspectoratului de Stat în Constructii, a declarat pentru „Gardianul”: „Firmele isi obtin autorizatii pentru parter si patru nivele. Insa chiar de la inceput toarna fundatia si structura de rezistenta ca pentru sapte-opt niveluri. Noi vedem toate astea, nu ne pot pacali…. Ei spun ca pentru siguranta viitorilor locatari, apoi mai inalta blocul cu patru etaje si il fac de opt in loc de patru… In mod normal trebuie sa respecte intocmai proiectul.”  Legat de confortul termic si fonic al noilor blocuri, Corduneanu este de parere ca majoritatea dezvoltatorilor imobiliari se calicesc. „Pun polistiren de cinci centimetri grosime la placarea exterioara, in loc de 10. Noi nu ii putem obliga sa izoleze intr-un anumit fel. Daca este prevazut in proiect, atunci da, ne putem implica. Insa doar standardele minime sunt prevazute in proiect”, ne-a spus directorul general, asigurandu-ne ca macar normele referitoare la structura de rezistenta se respecta in Romania, cel putin in linii mari.

www.gardianul.ro

No Responses to "Tepe imobiliare: blocuri cu pereti din carton la pret de vila"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii