Constanta Mamaia Litoral

16 Oct, 2008

Hotelurile sindicatelor intră la partaj

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Anul trecut, în industria hotelieră se zvonea că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ar intenţiona să cumpere patrimoniul SIND România (compania care operează hotelurile aparţinând confederaţiilor sindicale). Operatorul privat SIND este deţinut de cele mai importante uniuni sindicale din România, CNSLR Frăţia deţinând 38% din active, urmată de Cartel Alfa, cu 28%, şi de BNS şi CSDR, cu câte 17,5% fiecare. La finele lui decembrie 2007, patrimoniul companiei (cele 25 de hoteluri şi 25 de vile, plus o tabără de vacanţă la Năvodari) a fost evaluat la suma de 82.326.910 lei (24,6 milioane de euro), dar un calcul sumar indică faptul că cifra ar putea fi cel puţin dublă.

Peste 14.900 de locuri cumulează unităţile de cazare, de una, două şi trei stele, cunoscute îndeosebi de sindicalişti şi pensionarii trimişi la tratament prin Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale. „Intenţionăm să ridicăm serviciile, nu neapărat şi clasificările“, spune Maria Vlăsceanu, şef-serviciu comercial al SIND. Toate aceste hoteluri ale companiei au un grad de ocupare anual de peste 70% şi reprezintă ţinta unor preluări atât de către investitorii străini, cât şi de cei români, cum era şi cazul lui Vântu, anul trecut.

SIND România a avut în 2007 o cifră de afaceri de 92,5 milioane de lei (circa 27,7 milioane de euro) şi a înregistrat un profit net de 12,2 milioane de lei (aproximativ 3,6 milioane de euro). Cât despre investiţiile în hoteluri, acestea s-au ridicat la peste 11,5 milioane de lei (peste 3,4 milioane de euro), sumă care s-a cheltuit, în întregime, pentru modernizarea unităţilor din Căciulata, Herculane, Voineasa şi Felix. Cele mai profitabile sunt hotelurile Dacia şi Domogled din staţiunea Băile Herculane.

Dacă până acum aceste unităţi erau deschise pentru pensionari şi sindicate, noile reglementări ale Uniunii Europene taie la jumătate numărul locurilor subvenţionate de stat, ceea ce presupune ca agenţiile SIND să vândă la liber locurile de cazare. Teoretic, acest lucru ar fi posibil, dar ar fi mai curând riscant ca hotelurile sindicatelor să intre direct în competiţia de pe piaţa turistică internă, în condiţiile în care investiţiile în modernizarea lor nu sunt extraordinar de vizibile, iar dotările par a fi cam aceleaşi de pe vremea comunismului. Totuşi, hotelurile companiei SIND au avantajul unor baze de tratament, cu un total de peste 2.500 de locuri. „Vor trebui să facă investiţii mai mari şi să-şi menţină baza de tratament, care este atuul lor principal“, spune Răzvan Pârjol, CEO THR Consulting România.

După divorţ, se întrevede un concubinaj de cinci ani

O altă informaţie care circulă în piaţă spune că ar exista neînţelegeri între cei patru acţionari, care ar fi interesaţi să rupă alianţa. Şi cum nu există fum fără foc, reprezentanţii SIND confirmă anumite divergenţe. „Viziuni diferite ale acţionarilor, neînţelegerile pe politici – unul vrea profit, iar altul, servicii preferenţiale pentru sindicalişti – ridică problema despărţirii. Noi am vrea să se separe patrimoniul, pentru că avem viziuni diferite“, spune Bogdan Hossu, preşedinte al Cartel Alfa şi membru în Consiliului de administraţie al SIND.

Pentru a putea vinde unul sau mai multe hoteluri din patrimoniul companiei, trebuie însă mai întâi să fie aprobată legea retrocedării proprietăţilor SIND şi să se opereze preluarea lor de către fiecare sindicat. Această lege are şanse să fie aprobată în septembrie. „Sperăm să iasă legea luna viitoare. Separarea a fost luată în calcul încă de anul trecut, numai că se aşteaptă o lege care să rezolve problema retrocedării. Am făcut un memoriu către Guvern, pentru că anumite primării au făcut abuzuri, dând altora terenuri spre retrocedare din patrimoniul SIND“, spune Hossu.

Totuşi, separarea nu va fi o operaţie foarte simplă. „Procesul de preluare va dura minimum cinci ani de zile, iar fără acesta nu se poate face nimic“, adaugă liderul sindical. Oricum, în acel moment se va schimba şi politica investiţională. Momentan, orice investiţie în hotelurile sindicatelor se face din resursele proprii ale companiei, deşi se pot încheia parteneriate sau obţine credite. „Noi, Cartel Alfa, am vrea un parteneriat cu nişte profesionişti în domeniu, care să ofere servicii de calitate“, punctează Bogdan Hossu.

«Unul vrea profit, iar altul, servicii preferenţiale pentru sindicalişti. Noi am vrea să se separe patrimoniul, pentru că avem viziuni diferite.»
Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa, membru în Consiliul de administraţie al SIND

24,6 de milioane de euro este valoarea totală a patrimoniului SIND, care cuprinde 50 de unităţi de cazare şi o tabără de copii la Năvodari. Capacitatea totală de cazare este de peste 14.900 de locuri

3,6 milioane de euro a fost profitul net al SIND în 2007. Cele mai profitabile unităţi sunt hotelurile Dacia şi Domogled din Băile Herculane. Către acestea s-a şi îndreptat o parte din investiţiile efectuate în 2007

www.capital.ro

No Responses to "Hotelurile sindicatelor intră la partaj"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii