Constanta Mamaia Litoral

26 Dec, 2008

Turismul romanesc in 2009 si criza financiara

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Stagnari pentru agentiile mari, fuziuni sau faliment pentru cele mici.
Agentiile de turism mici din Romania vor fuziona sau vor face aliante in 2009, pentru a evita scaderea cifrei de afaceri sau chiar falimentul, in timp ce agentiile mari se vor confrunta cu cresteri foarte mici sau stagnari ale business-ului, considera reprezentantii Asociatiei Nationale ale Agentiilor de Turism (ANAT).

Agentiile de turism vor putea “supravietui” in cazul in care planurile anti-criza sunt bine conturate.

Agentiile mari vor inregistra cresteri ca numar de clienti, insa o crestere mai ponderata sau chiar stagnare a cifrei de afaceri, in contextul in care turistii romani vor continua sa plece din ce in ce mai mult, insa isi vor diminua bugetele de calatorie.

Cele mai vandute destinatii “de masa” in 2009 vor fi Turcia, Grecia, Spania, Bulgaria si litoralul romanesc, aceleasi ca si in 2008, doarece agentiile romanesti nu-si vor permite sa promoveze noi destinatii, pe fondul crizei economice, a declarat Mircea Vladu, vicepresedinte ANAT.

“Din cauza crizei economice globale, majoritatea turistilor vor prefera Europa si bazinul mediteraneean, deci zone apropiate”, sustine Traian Badulescu, purtator de cuvant ANAT.

Turismul la nivel national va inregistra in 2009 o crestere mai mica fata de cea din acest an, de circa 2-3%, fata de cea din acest an, de 20-30%.

“Suntem foarte sensibili la ceea ce se intampla in exterior. Oamenii au inceput sa fie mult mai atenti cand vine vorba de achizitionarea unei vacante”, a mai spus Vladu.

“Inca nu ne putem pronunta exact in privinta evolutiei turismului in 2008, cu atat mai putin in 2009, pentru ca luna decembrie este una foarte importanta in aceasta industrie. Trebuie sa vedem si rezultatele din aceasta perioada pentru a ne pronunta”, a declarat Daniel Vasilescu, presedintele al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Cum evolueaza numarul turistilor straini in Romania, in 2009

Numarul turistilor straini in Romania a inceput sa scada considerabil inca din vara lui 2008, cand pe litoralul romanesc s-a inregistrat o scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Pentru urmatorul an, unele agentii de turism estimeaza ca o parte din turistii straini fideli pe care i-au avut in 2008, din anumite regiuni din lume, nu vor mai vizita Romania.

“Noi am avut in 2008 foarte multi turisti straini din SUA si din vestul Europei, insa anul urmator cred ca numarul lor se va miscora simtitor”, a adaugat Vladu.

“Nu putem sti exact care va fi evolutia numarului turistilor straini, insa speram sa avem suficiente fonduri de promovare si campanii sustinute in presa internationala. In acest caz Romania ar putea castiga in perioada de criza, daca s-ar promova in forta in Europa, deoarece turistii vor prefera sa se deplaseze in destinatii apropiate”, sustine Badulescu, precizand ca este necesara o promovare agresiva, insotita de tarife mai mici. In acest caz, am putea vorbi de o crestere de 10-20% a turistilor straini, iar in caz contrar, ar putea fi stagnare sau chiar scadere, spune oficialul ANAT.

Care va fi evolutia litoralului romanesc in 2009

“In cazul in care se va promova in continuare, iar hotelierii vor recurge la ajustari si reduceri de preturi plus oferte promotionale impreuna cu agentiile de turism, vom putea vorbi in continuare de o crestere a litoralului, cuprinsa intre 5 si 10%”, considera Badulescu.

Cresterea ar putea fi mai mare daca hotelierii, in parteneriat cu agentiile de turism, ar promova rezervarile timpurii la preturi cu reduceri intre 15 si 30% si daca litoralul ar fi oferit ca o destinatie accesibila pret-calitate in perioada de criza.

In ceea ce priveste preferintele romanilor in materie de unitati de cazare, acestia vor continua sa aleaga hoteluri cu o calitate a serviciilor superioara, in locul celor de 2 sau chiar 1 stea.

“Romanii vor prefera hotelurile de categorie superioara in special in tarile mediteraneene – 4 si 5 stele, iar in rest, hotelurile de 3 si 4 stele, la cel mai bun pret raportat la calitate. Romanii doresc conditii bune si nu mai risca sa se cazeze la 1 si 2 stele, in pofida oricarei crize. Mai degraba si-ar scurta perioada sejurului decat sa stea mai mult timp la un hotel de calitate inferioara”, considera Badulescu.

Care vor fi mijloacele de transport folosite de romani pentru a pleca intr-o vacanta in 2009

Statistic, automobilul si autocarul sunt cele mai folosite mijloace de transport folosite de romani pentru a se deplasa in vacanta, trend care va continua si in 2009.

“Cu toate acestea, va continua sa creasca si ponderea celor care prefera avionul, in special datorita curselor low cost si a tarifelor accesibile din ultima vreme”, a mai spus Badulescu.

Sursa : www.dailybusiness.ro

2 Responses to "Turismul romanesc in 2009 si criza financiara"

1 | Sabau Ioana

January 8th, 2009 at 2:53 pm

Avatar

Pe de o parte aceasta criza financiara aduce si un lucru bun. Imi place ca dispar de pe piata tot lenesii si toti fitosii care se prefac ca muncesc. Doamne ajuta! In sfarsit se face dreptate!

2 | Dana

January 30th, 2009 at 7:27 pm

Avatar

Cei care persevereaza in munca de zi cu zi, sunt organizati si foarte responsabili sunt cei care vor trece si peste criza financiara care va mai dura….intr-adevar, acum vor rezista si se vor diferentia oamenii capabili, muncitori, perseverenti….pacat ca functionarii, casierii, electricienii, mecanicii …cei in prag de pensie nu se aleg decat cu somaj….dupa 30 de ani de munca ( majoritatea pe vreamea lui Ceausescu), sa fie dati la o parte, in somaj, in loc sa aiba parte de o pensie si o batranete linistita…asta e Romania in care traim si nu prea seamana a dreptate.

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii