Constanta Mamaia Litoral

27 Dec, 2008

Imobiliarele vor continua sa scada, piata este la mana bancilor

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Imobiliare

Reducerea semnificativa a preturilor la locuinte in perioada urmatoare nu va determina revenirea pietei rezidentiale din Romania, daca bancile nu incep sa acorde din nou imprumuturi pentru persoanele fizice, potrivit companiei de consultanta imobiliara poloneza REAS.
“Pentru viitorul apropiat totul va depinde de sistemul bancar. Problema financiara va ramane principala problema care trebuie rezolvata de banci, guvern si jucatorii de pe piata. Daca nu vor fi cumparatori, chiar si scaderea semnificativa a preturilor in urmatoarele luni nu va schimba situatia de pe piata”, se arata intr-un comunicat al REAS.

In opinia analistilor companiei poloneze, singura speranta pe termen lung in revenirea pietei consta in cererea potentiala mare de pe acest segment, care apreciaza ca vremea in care banii se faceau usor in Romania a trecut.

“Cand se vorbea despre Romania pana la jumatatea anului 2008, cele mai intalnite subiecte erau proiecte imobiliare noi si tranzactii spectaculoase, dar situatia s-a schimbat semnificativ. Acum, o parte dintre dezvoltatori s-au speriat ca nu vor fi in stare sa vanda nimic si ca banii si planurile sunt blocate”, se mai spune in comunicat.

Sistemul bancar pare sa fie blocat in ceea ce priveste creditele pentru constructii si cele imobiliare, fiind o reactie a crizei financiare globale, care a restrictionat politica de creditare bancara.

Multi dezvoltatori erau dependenti de sistemul bancar, iar conditiile actuale ale pietei i-au fortat sa se retraga, sa incetineasca lucrarile la unele constructii sau sa amane livrarea proiectelor pe care le au.

Unii dintre ei au decis sa astepte vremuri mai bune pentru a lansa vanzarile sau constructiile, insa perioada de prosperitate pentru dezvoltatori s-a incheiat, sunt de parere reprezentantii REAS.

Cu toate ca in ultimele luni dezvoltatorii au inceput sa ofere discount-uri la preturile apartamentelor, bonusuri sau noi facilitati de plata pentru a atrage cumparatorii, preturile au ramas inca la un nivel ridicat, iar daca se iau in considerare si restrictiile politicilor de creditare, atunci este dificil pentru o persoana cu venituri medii din Romania sa obtina un credit.

Pe de alta parte, cumparatorii asteapta reduceri mai mari la apartamente, amanand decizia de cumparare pentru momentul cand preturile vor ajunge la un nivel scazut. De fapt, sistemul financiar reprezinta problema cea mai mare atat pentru cerere, cat si pentru oferta, problemele de finantare reprezentand in prezent cel mai slab punct al industriei imobiliare.

Reprezentantii REAS spun ca apartamentele vandute deja de dezvoltatori reintra in circuitul de vanzare la un pret mai mic decat cel oferit de dezvoltatori, iar multe dintre persoanele sau companiile care au investit in apartamente noi sperand la o apreciere a valorii acestora incearca in prezent sa gaseasca un cumparator, oferind acelasi pret pe care l-au platit la pre-contract.

Cazuri de faliment al dezvoltatorilor imobiliar si de oprire a proiectelor ar putea continua si in 2009, care poate fi cel mai dramatic an pentru intreaga economie romaneasca, serios afectata de mediul financiar international.

In urma acestei crize, vor ramane pe piata doar dezvoltatorii si brokerii profesionisti, in timp ce unii dintre dezvoltatori, constructori si agenti imobiliari vor disparea de pe piata sau se vor reorganiza, se mai spune in comunicat.

REAS este consultant pentru piata imobiliara din Polonia si Romania, fiind de asemenea partener strategic al Jones Lang LaSalle.
Sursa: www.bloombiz.ro

No Responses to "Imobiliarele vor continua sa scada, piata este la mana bancilor"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii