Constanta Mamaia Litoral

18 Jan, 2009

Reabilitarea zonei Peninsulare pe eterna lista de asteptare

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Atractii si Obiective Turistice|Cazare Constanta|Constanta|Turism

Utilizarea fondurilor europene ne priveşte pe toţi, pentru că, prin intermediul lor, România are şansa de a se dezvolta şi moderniza mai rapid. Deşi constănţenii au fost asiguraţi de autorităţile locale că reabilitarea zonei peninsulare a municipiului, a falezei de promenadă, a parcului Cazinoului constănţean etc. se va realiza cu astfel de fonduri, lucrările sunt în continuare pe lista de aşteptare.

Ori de câte ori îşi face bilanţul, administraţia locală se declară mulţumită de… performanţele edilitare obţinute în ultimii ani. Cu aceeaşi consecvenţă recunoaşte, însă, că nu i-a reuşit, încă!, reabilitarea zonei peninsulare, ţapul ispăşitor pentru acest insucces major fiind greoiul şi îndelungatul proces de restituire a proprietăţilor, dar şi legislaţia românească neclară şi inter-pretabilă.

Delăsarea naşte dezastru

Carmen Negoiţă locuieşte în această parte a oraşului şi, până la un punct, a înţeles dificultăţile care nu au permis „ca zona peninsulară să redevină mina de aur pentru turismul constănţean”. Interesată de acest subiect, a urmărit, de-a lungul anilor, cu atenţie, declaraţiile edililor constănţeni „concluzia la care am ajuns fiind că nu s-a dorit să se facă treabă, preferându-se să se bage bani în Mamaia sau în alte proiecte, poate importante”. Şi se referă la tergiversarea amenajării parcului arheologic de lângă Arhiepiscopia Tomisului, a moscheii, a Catedralei ortodoxe, la faleza Cazinoului etc.

„Schimbaţi legislaţia, numai faceţi treabă!”

„Am citit prin ziare că zona peninsulară este cuprinsă într-un program european de reabilitare, dar că lucrurile merg greu din cauza legislaţiei româneşti. Dacă este aşa, având în vedere că, acum, partidul primarului se află la guvernare, cred că ar trebui să profite şi să modifice toate legile care sunt atât de interpretabile. Dacă n-o fac, probabil că o să găsească ei alte scuze, că la asta politicienii sunt cei mai tari. Este păcat, mare păcat, că pentru o zonă care ar fi fost sufletul turismului constănţean nu se pot folosi bani europeni! Numai cu proiecte pe hârtie, studii peste studii, zona asta o să se degradeze şi mai tare, iar cheltuielile pentru reabilitare vor fi din ce în ce mai mari, dacă se bate pasul pe loc!” – Diana Pricop, 39 ani.

Constanţa – oraş european?

Constantin Zaharia ne-a mărturisit că ori de câte ori îşi propune să facă o plimbare prin această zonă a oraşului se alege cu mari dureri de cap. La propriu! „Care, la ultima plimbare, m-au apucat exact când am văzut cum arată o clădire din faţa Teatrului pentru copii, care, dacă s-ar renova, ar fi o adevărată bijuterie!”. Cititorului nostru îi este greu să înţeleagă că, în timp ce adevărate bijuterii arhitectonice se degradează sub ochii nepăsători ai autorităţilor (pentru care zona peninsulară este o prioritate doar pe hârtie), „tot ele, autorităţile, se plâng că nu sunt grădiniţe suficiente pentru copiii oraşului. Cine-i împiedică să refacă toate clădirile locuite, ştiu ei de cine, de care e plină zona peninsulară, şi să le transforme în grădiniţe, creşe, biblioteci pentru copii sau orice altceva util pentru comunitate? Cine se face vinovat de această delăsare? Domnilor edili, interveniţi energic şi salvaţi în primă urgenţă aceste case, care au fost, odinioară, mândria edilitară a Constanţei! Aveţi pretenţia că patronaţi un oraş european, dar mă îndoiesc că europenii cu ştaif şi-ar bate joc de o asemenea… avere!”.

Ce poate fi mai relaxant decât o plimbare pe faleza de promenadă şi prin parcul Cazinoului constănţean? – se întreabă şi Aida Solomon, 46 ani. „De altfel, e o plăcere, cel puţin pentru familia mea, să ne plimbăm în întreaga zonă peninsulară, însă, din cauza drumurilor şi a trotuarelor ca vai de ele, în loc să ne relaxăm, ne umplem de nervi! Oare, în acest an, după cum ne-au promis, autorităţile constănţene chiar o să se apuce de treabă? Sincer, ne-am săturat să ni se tot promită!”.

Toţi cei care s-au săturat de promisiunile autorităţilor locale privind reabilitarea zonei peninsulare consideră că modalităţile de finanţare a lucrărilor care să schimbe în bine faţa acestui perimetru istoric al Constanţei nu sunt doar problema lor, ci şi a noastră, a tuturor constănţenilor. „Din păcate, ei uită că pentru asta sunt aleşi, pentru asta sunt plătiţi din banii noştri, ca să ne servească interesele, nu să ne invoce de zece ori pe zi că n-au bani, din moment ce Uniunea Europeană este dispusă la ajutoare grase, iar ei îşi bat joc de ele!”

Sursa www.cugetliber.ro

No Responses to "Reabilitarea zonei Peninsulare pe eterna lista de asteptare"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii