Constanta Mamaia Litoral

14 Feb, 2009

Muzeul de Arta Populara Constanta si-a redeschis porţile

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Atractii si Obiective Turistice|Constanta|Turism

La începutul acestei săptămâni, Muzeul de Artă Populară şi-a redeschis porţile după ce, în iarna aceasta, a trecut printr-un proces de renovare a clădirii şi rearanjare a exponatelor.

Lucrările de renovare nu s-au terminat încă, de aceea numai parterul este deschis vizitatorilor, dar aici a fost aranjată deja o nouă expoziţie temporară. Intitulată „Tipologia cămăşii populare” această expoziţie va rămâne deschisă în cursul lunilor februarie şi martie.

Vizitatorii au ocazia să admire o serie de cămăşi ţărăneşti, pe care muzeul le are în depozitele sale şi pe care, din păcate, din lipsă de spaţiu, nu le poate expune permanent. Astfel de evenimente reprezintă tocmai ocazia pentru a scoate în faţa publicului multe din comorile etnografice adunate la Constanţa, despre care constănţenii ştiu prea puţine.

Expoziţia permanentă de la parter cuprinde picturi ţărăneşti pe sticlă, icoane culte pictate pe lemn şi ouă încondeiate. Rostul unui muzeu de artă populară este acela de a culege şi conserva obiecte de artă populară şi de a le expune. Muzeul din Constanţa este, în mod special, norocos prin locaţia sa, fiind unul dintre cele care primesc un număr mare de vizitatori străini.

„Profitând” de acest atu, conducerea muzeului constănţean a avut grijă să adune o colecţie unică în ţară, iar expoziţiile temporare organizate regulat reprezintă singura posibilitate de a aduce în faţa publicului multe din obiectele care se află în depozite.

La etaj, lucrările încă nu s-au terminat

Deocamdată, partea res-pectivă a muzeului este închisă vizitatorilor pentru încă o lună sau o lună şi jumătate. Până atunci, biletul de intrare este la jumătate de preţ, adică 2,50 lei. În sălile de la etaj se găseşte expoziţia permanentă care conţine celelalte genuri de creaţii populare pe care le adăposteşte muzeul: mobilier, ceramică populară, scoarţe (covoare ţărăneşti specifice mai ales Moldovei), port popular din toate zonele etnografice ale ţării.

Muzeul de artă populară din Constanţa are o colecţie deosebită de scoarţe, multe din secolul XIX şi unele chiar boiereşti, din nordul Moldovei, din Bucovina şi din Basarabia. De asemenea, expoziţia permanentă de la etaj mai cuprinde exponate din metal (obiecte de uz casnic), lemn (un inventar de obiecte de uz casnic şi pastoral) şi ceramică. În sălile rămase, vizitatorul poate admira portul popular al diferitelor zone istorie ale României.

A şasea ediţie a Târgului de mărţişoare

La sfârşitul lunii februarie, va avea loc a şasea ediţie a târgului dedicat mărţişoarelor confecţionate de meşterii populari, între 26 februarie şi 1 martie.

Până atunci, la parterul muzeului, publicul are la dispoziţie şi o expoziţie permanentă cu vânzare, de obiecte contemporane de artă populară. „Avem grijă să aducem aceste obiecte în magazin, spre vânzare, în urma târgului de vară de ceramişti, pe care noi îl organizăm pe faleza cazinou în luna august”, a declarat Ioana Tömpe, muzeograf. „Printre activităţile noastre importante este acest târg de vară, «Târgul naţional al meşterilor populari», care durează cinci zile în luna august, când invităm peste 300 de meşteri din toată ţara, care vin, vând, fac demonstraţii de lucru şi sunt în costume populare. Spre final, avem grijă să luăm obiecte făcute de ei, pentru că, în felul acesta, avem obiecte din toate zonele geografice, ca să poată vizita-torii să plece cu suveniruri. Publicul muzeului nostru este format, în majoritate, din străini, iar, de cele mai multe ori, ei iau contact cu civilizaţia şi cultura românească doar prin muzeul nostru”, a adăugat mizeograful.

Sursa : www.cugetliber.ro

No Responses to "Muzeul de Arta Populara Constanta si-a redeschis porţile"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii