Constanta Mamaia Litoral

24 Feb, 2009

Zona istorică a oraşului Constanta se dezvoltă într-un… birou

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Atractii si Obiective Turistice|Cazare Hoteluri|Constanta|Litoral|Turism

În fiecare campanie electorală, Radu Mazăre ne promite că zona peninsulară va deveni un „punct de mare atracţie turistică”. După care totul reintră în normal şi proiectele rămân doar pe site-ul primăriei.

Ia să vedem ce spunea Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar înaintea alegerilor locale. Vorbele sale au rămas pe site-ul primăriei: „În Peninsulă, am decis să începem cu Piaţa Ovidiu. Am organizat un concurs de soluţii arhitecturale şi urbanistice pentru resistematizarea Pieţei. (…) Din estimările de cost ale proiectelor vizate de municipalitate, întreaga investiţie în Peninsulă ar putea costa aproape 75 de milioane de euro, în condiţiile în care, pentru dezvoltări turistice în următorii cinci ani, UE nu a alocat pentru regiunea de dezvoltare din care face parte Constanţa (pentru şase judeţe) decât 80 de milioane de euro. Nu trebuie să ne spună contra-candidaţii lui Mazăre ce trebuie să facem în peninsulă. Noi am muncit şi avem proiectele pregătite”. Aţi mai auzit ceva de peninsulă după ce Radu Mazăre a câştigat alegerile?

Singura noutate este înfiin-ţarea unui „Birou peninsulă” în cadrul Primăriei Constanţa. L-am descoperit la secţiunea „Organigramă”. Am fost curioşi să vedem cu ce se ocupă şi am căutat-o pe Anca Gemănaru, şeful acestui birou. După ce am fost plimbaţi la telefon din interior în interior, în cele din urmă am găsit-o pe Anca Gemănaru. Angajatul primăriei ne-a spus că biroul „Peninsulă” s-a înfiinţat din luna septembrie a anului trecut, însă recent a fost introdus pe site. „Deocamdată strângem materiale care vor sta la baza viitoarei acţiuni a primăriei”, ne spune ea. Practic, continuă ea, se întocmeşte un istoric pentru fiecare obiectiv în parte, pe baza căruia se va întocmi o strategie. La acţiunea de strângere de date participă şi profesorul Gheorghe Vecerdea, specialist pe probleme de patrimoniu, aşa cum ne-a spus Anca Gemănaru.

De strategii auzim de aproape două decenii, însă n-am văzut nicio acţiune concretă care să salveze zona istorică a oraşului nostru.

Este adevărat, în zona peninsulară majoritatea caselor au fost revendicate şi retrocedate, însă acest lucru nu este o scuză pentru municipalitate. În cadrul unei conferinţe de presă, Radu Mazăre a fost întrebat de redactorii „Cuget Liber” câte imobile din zona peninsulară a Constanţei au fost revendicate. „Nu ştiu, nu pot să vă răspund acum. În scurt timp poate să vă dea un răspuns noul viceprimar al Constanţei, Decebal Făgădău”, a spun Radu Mazăre.

Toate oraşele mari ale României au o zonă istorică. Alte municipalităţi au reuşit să pună în valoare vechimea construcţiilor, vezi Sibiul, numai la Constanţa nu s-a făcut nimic. Doar s-au mai ridicat câteva clădiri lipsite de gust şi de simţ urbanistic, aşa cum este construcţia de sticlă situată vizavi de Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Ruinele din peninsulă nu ating doar simţul nostru artistic, ele reprezentând un adevărat pericol pentru oamenii din zonă. În 2005, un copil în vârstă de trei ani a murit strivit de grinzile dislocate de la un imobil. Micuţul îşi însoţea mama care căuta bucăţi de fier printre ruine.

Singurul plan urbanistic zonal care s-a pus pe hârtie a murit la scurt timp, din cauza proiectelor ştiinţifico-fantastice emise de specialişti bucureşteni.

Obiectivul declarat al studiului de impact, acela de reabilitare a obiectivelor cu valoare istorică şi culturală din zona veche a oraşului, s-ar fi realizat prin construirea unui … mall subteran, în suprafaţă de 6.000 mp, investiţie strecurată cu dibăcie în planul zonal de urbanism. La acea vreme s-au opus reprezentanţii Muzeului de Istorie şi Arheologie. PUZ-ul a fost modificat ulterior şi, din mall a rămas un tunel. Şi de această dată, arheologii s-au opus.

Pentru că reprezentanţii urbei n-au putut să transforme zona istorică într-un centru de afaceri, n-au mai fost interesaţi nici de restaurarea obiectelor de patrimoniu. Până la viitoarele alegeri.

Sursa : www.cugetliber.ro

No Responses to "Zona istorică a oraşului Constanta se dezvoltă într-un… birou"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii