Constanta Mamaia Litoral

03 Mar, 2009

Hoteluri de lux goale

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Hoteluri|Regim Hotelier|Turism

Hotelurile din Capitala se asteapta in acest an la scaderi ale gradului de ocupare, aceasta tendinta fiind observata inca din prima luna a anului. In general, in luna ianuarie performantele pe piata hoteliera sunt mai scazute.

“Ianuarie este in general o luna de extrasezon, in care gradul de ocupare este mai redus decat media anului, mai ales ca activitatea revine la normal abia in a doua jumatate a lunii. Cu toate acestea, am inregistrat o usoara scadere a gradului de ocupare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru acest an prevedem o scadere a acestui indicator de aproximativ 10% fata de 2008″, a spus Dina Litzica, PR&marketing manager al JW Marriott, liderul pietei hoteliere din Capitala dupa rezultatele de anul trecut.

Si in ceea ce priveste Radisson SAS, ultima unitate de cinci stele aparuta pe piata, cu o capacitate de 424 de camere, gradul de ocupare a fost unul destul de scazut.

“In ianuarie, in timpul saptamanii am atins si 65%, insa in weekend gradul de ocupare a scazut destul de mult”, a spus Adrian Adam, director of sales&marketing al Radisson SAS, hotel care a devenit operational anul trecut pe Calea Victoriei. Cu deschiderea Radisson SAS numarul de camere de cinci stele din Capitala a ajuns la circa 2.000.

In ianuarie, gradul de ocupare a coborat si pana la 40%, fata de o medie anuala de circa 65%. “Gradul de ocupare a fost in jur de 40%, usor mai scazut fata de perioada similara a anului trecut”, a spus Simona Ritter, director de vanzari si marketing al Crowne Plaza, hotel detinut de George Copos, care mai controleaza si hotelul Hilton.

Crowne Plaza este singura unitate de cinci stele care si-a facut public gradul de ocupare pe luna ianuarie, dar aceasta valoare, sub 50%, este confirmata si de alti reprezentanti de pe piata hoteliera. “Este adevarat ca in ianuarie s-a inregistrat o scadere de circa 6% a gradului de ocupare comparativ cu perioada similara a anului trecut, dar pe piata sunt si mai multe camere”, a spus Paul Marasoiu, presedinte al firmei de consultanta hoteliera Peacock Hotels Global Management.

Desi rezultatele din prima luna nu sunt favorabile pentru piata hoteliera, consultantii din industrie apreciaza ca ele nu sunt relevante pentru intreg anul. “O raportare la aceste luni, ianuarie si februarie, nu ne da o viziune de ansamblu, pentru ca vorbim de niste luni din extrasezon, care sunt de altfel si imprevizibile. Cred ca anul acesta piata hoteliera din Capitala se va afla la un nivel similar cu anul trecut”, a spus Paul Marasoiu, care apreciaza ca gradul de ocupare a scazut anul trecut cu 5-6% fata de 2007, in conditiile in care piata a primit 2.000 de camere. “Organic, putem vorbi de o crestere”.

Pe de alta parte, chiar daca estimarile pentru acest an nu includ cresteri, hotelierii nu au in plan reducerea personalului. Singura unitate de cinci stele care si-a redus numarul angajatilor este Radisson SAS.

“Nu intentionam sa operam reduceri de personal. In afara de camere, hotelul nostru are si o componenta importanta de food and beverages, astfel ca scaderea activitatii intr-o anumita zona a hotelului nu implica neaparat scaderea in toate zonele. Este posibil ca angajatii din anumite departamente sa ofere temporar sprijin altor departamente unde volumul de activitate este mult mai ridicat”, au spus reprezentantii JW Marriott. Si in ceea ce priveste hotelurile Howard Johnson, InterContinental sau Crowne Plaza, nu au fost bugetate reduceri de personal.

“Avem circa 200 de angajati si nu intentionam sa facem disponibilizari numai din cauza scaderii rezultatelor financiare”, au spus reprezentantii Crowne Plaza. Cu toate acestea, unele posturi ramase libere nu vor fi inlocuite, potrivit reprezentantilor Howard Johnson. “Nu vom face concedieri, dar nu vom angaja imediat daca un post ramane vacant”, a spus Peter Martin, general manager al Howard Johnson Grand Plaza Hotel.

1 Response to "Hoteluri de lux goale"

1 | Sorin Dinu

March 3rd, 2009 at 10:27 am

Avatar

Viitorul este cel al Hostelurilor low cost si al apartamentelor inchiriate in regim hotelier.
Industria de lux in perioada de criza are cel mai mult de suferit (zborurile la clasa intai, hotelurile de cinci stele, masinile de lux, cosmetice de lux, etc, inregistreaza pierderi serioase in aceasta perioada).
Cheltuielile se fac prudent in perioada de criza financiara.
Succes tuturor!

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii