Constanta Mamaia Litoral

19 Mar, 2009

Alpinism la malul Marii Negre

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Atractii si Obiective Turistice|Constanta|Litoral|Turism

Amatorii si profesionistii in escaladare pot opta pentru 20 de trasee pe stancile de la Cheia.

Activitatile turistice in zona, afectate de lipsa unei initiative a autoritatilor.

Patronii din turism si institutiile cu raspunderi in domeniu incearca de ani buni sa promoveze si sa scoata bani de pe urma activitatilor turistice in extrasezon la malul marii. Cum 90% dintre unitatile hoteliere de pe litoral isi inchid portile o data cu venirea toamnei iar interesul turistilor pentru un sejur de iarna la malul
marii este, cel putin din punct de vedere al clientului roman, scazut, singurele activitati care au inregistrat profituri in extrasezon sunt turismul balnear, functional pe toata durata anului si mai nou turismul de afaceri combinat cu tratamente SPA. Toti spun ca litoralul are potential, insa ori nu s-au gasit solutii, ori nu a interesat pe nimeni relansarea efectiva a activitatilor turistice. Cel mai bun exemplu in acest sens este zona Cheile Dobrogei, de o rara frumusete, dar in acelasi timp necunoscuta majoritatii turistilor. Pe langa rezervatia naturala, pesteri si trasee, Cheile Dobrogei ofera adrenalina pasionatilor de ascensiuni libere.

Urmele Marii Thetis
La doar 45 de km de plajele galagioase ale rivierei constan-tene, in mijlocul stepei dobrogene, se afla versantii Cheilor Dobrogei. Colosi de calcar, de 40 de metri inaltime, datand de pe vremea Marii Thetis, masivul de la Cheia formeaza o uriasa expozitie de sculptura naturala, declarata rezervatie naturala pe o suprafata de 285 hectare. Formatiunile din zona Cheilor Dobrogei sunt foste recifuri coarliere, alcatuite din calcare stromatolitice, calcare cu spongieri, calcare coraligene si calcare cu lamelibrahiate care pot fi observate in straturile de piatra. Geologii spun ca speciile de fosile de aici sunt unice in tara si perfect conservate.  In afara de elementele geologice si geomorfologice, aceasta zona mai adaposteste si o interesanta flora, cuprinzand 565 de specii, cu elemente pontice sau pontic-mediteraneene.

11 ani de lupta cu stancile
Din punctul de vedere al interesului pentru alpinism, Cheile au fost luate in vizorul cataratorilor inca din 1995, insa abia in 1997 apare primul traseu marcat corespunzator. Ulterior, toate traseele au fost marcate la baza cu numele si gradul lor de dificultate, cuprins intre intre usor si mediu). Pasionatii de alpinism au posibilitatea sa faca ascensiuni libere (clean climbing) pe unul dintre cele 20 de trasee si linii de trasee ( grad de dificultate intre 4 si 8). In opinia pasionatilor, numarul traseelor si dificultatea acestora sunt cu mult inferioare fata de potentialul zonei, unde s-au identificat cel putin 100 de trasee de catarare pe stanca, plus o serie de teme pentru bouldering (escalada fara unelte).

Sursa : www.romanialibera.ro

1 Response to "Alpinism la malul Marii Negre"

1 | Escalada Constanta

September 18th, 2009 at 6:52 am

Avatar

S-au mai inmultit traseele in Cheile Dobrogei, si exista chiar si cateva trasee pentru escalada cap de coarda, majoritatea fiind pentru escalada tip mansa.

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii