Constanta Mamaia Litoral

28 Apr, 2009

Cat si cum s-a relaxat creditul

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Imobiliare

Doar patru institutii de credit si o IFN au ales pana acum sa-si modifice normele de creditare in sensul indulcirii conditiilor. S-au schimbat avansul, gradul de indatorare si calculul garantiilor.

Pana acum, doar patru banci au decis sa isi modifice normele de creditare dupa ce Banca Nationala a amendat regulamentul, au declarat pentru Cotidianul surse din piata. Este vorba despre BCR, Raiffeisen Bank, Alpha Bank si Piraeus carora li se adauga Institutia Financiara Nebancara GE Money. Potrivit surselor citate, in procesul de aprobare se mai afla si normele de creditare ale UniCredit Tiriac si Banca Romaneasca. Este un numar extrem de redus, care se situeaza chiar si sub prognozele Bancii Nationale, care estima ca aproximativ 25% dintre bancile locale isi vor modifica normele in sensul relaxarii procesului de creditare. Un sfert ar fi insemnat zece banci.

BNR a decis recent sa amendeze regulamentul de creditare in sensul separarii creditului garantat de cel negarantat, oferind bancilor posibilitatea sa aplice un grad de indatorare mai mare clientilor care solicita un imprumut de tip ipotecar. Mai mult, BNR a dat bancilor libertate totala in ceea ce priveste normele de creditare.

Principala modificare adusa de schimbarea normelor se refera la posibilitatea calcularii unui grad de indatorare mai mare (care poate merge pana la 70%) , in special in cazul creditelor de achizitie imobiliara, dar si in cazul creditelor de nevoi curente cu ipoteca. In general, aceste norme permit calcularea unui grad de indatorare mai mare pentru creditele solicitate in moneda europeana, fata de cele in lei, spune Roxana Gavrila, director de marketing la brokerul Credit Team.

De asemenea, s-a modificat modul in care se calculeaza suma maxima acordata pentru creditele de achizitie imobiliara prin micsorarea procentului aplicat valorii garantiei aduse. Astfel, daca pana acum, garantia trebuia sa acopere in proportie de 133% valoarea sumei imprumutate, acest procent scade, pe noile norme, la 120%. In prezent, creditul cu avans 0% este greu de accesat (fiind posibil doar daca se aduc doua garantii), bancile solicitand un avans cuprins intre 15 si 35%. “Exista, in prezent, o reticenta in acordarea creditelor de achizitie imobiliara daca finantarea se solicita pentru o a doua locuinta sau pentru o casa de vacanta. Reticenta este bazata pe principiul “ipotecii de buna calitate”.

Sursa www.banknews.ro

No Responses to "Cat si cum s-a relaxat creditul"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii