Constanta Mamaia Litoral

04 Oct, 2009

Despre turism

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Un articol interesant scris de Pompiliu COMSA

Sa fim bine intelesi de la inceput: in domeniul turismului, avem de-a face cu mituri mostenite din anii ’60 cand in Romania era nevoie de un turism pentru cei cu venituri reduse din Europa de Vest. Atractiile turistice principale ale tarii noastre, Delta Dunarii si manastirile din Moldova si Bucovina, nu pot fi valorificate din cauza constructiilor executate fara respectarea normelor, iar tarifele practicate pe litoral sunt prea ’’piperate’’ in raport cu serviciile de agrement puse la dispozitie.

Tarifele ridicate din turism si constructiile executate in delta, fara minime reguli de bun-simt, ii determina pe turistii romani sa plece in vacanta in tari, precum Grecia sau Turcia, fenomen care va continua in lipsa unor masuri concrete de imbunatatire a serviciilor. Daca vom compara conditiile noastre de practicare a turismului cu cele de pe Mediterana, trebuie sa recunoastem ca este o diferenta uriasa. Pe de alta parte, pentru dezvoltarea turismului e necesara aplicarea unei noi politici de impozitare a hotelurilor si agentiilor de turism ce aduc straini.

Lansam si ideea elaborarii unei legislatii care sa scuteasca hotelurile de la plata taxelor locale si sa stabileasca un pret mai mic la utilitati. Bine ar fi si ca agentiile de turism care aduc turisti straini in tara sa fie scutite de taxe, iar proiectele de dezvoltare a turismului sa nu se mai schimbe de fiecare data cand se schimba guvernele.

Printre codasi

La ora asta, Romania e codasa in topurile privind potentialul de dezvoltare a turismului. Recent, World Economic Forum a comunicat faptul ca Romania ocupa pozitia 76 din 124 de state, in primul clasament mondial al turismului si calatoriilor, fiind situata intre Azerbaidjan si El Salvador. Indicele calculat de World Economic Forum (WEF), care ia in calcul 13 categorii, arata ca tara noastra are avantaje competitive in doar cinci categorii. * ’’resurse naturale si culturale’’ (tine cont de influenta dioxidului de carbon, de numarul rezervatiilor nationale si a locurilor protejate de UNESCO)- loc 46 * ’’reglementari si norme’’ (cerinte de viza pentru scopuri turistice si deschiderea pentru acorduri bilaterale de servicii de transport aerian)- 67 * ’’infrastructura din turism’’-50 * ’’IT&C’’-56 * ’’resurse umane in domeniul turismului’’-76.

In schimb, la alte sase capitole ne-am clasat dupa jumatatea topului: * ’’siguranta si securitate’’-72 * ’’regulament de mediu’’-101 * ’’sanatate si igiena’’-99 * ’’promovarea turismului’’-82 * ’’competitivitatea tarifelor din turism’’-87 * ’’volumul cheltuit de vizitatorii straini pe servicii turistice din tara’’-95. Primele trei pozitii in topul mentionat au fost ocupate de Elvetia, Austria si Germania, iar in coada acestuia s-au clasat Angola, Burundi si Chaad. Desi avem un potential urias, din punct de vedere turistic, am ramas in urma statelor invecinate, precum Ungaria sau Bulgaria. Potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor-WTTC, din punct de vedere insa al perspectivelor de crestere a industriei turismului si calatoriilor, Romania ocupa locul sapte din cele 176 de tari analizate.

Cauzele care fac neatractiva Romania din punct de vedere turistic tin de lipsa unei strategii de marketing, de promovare a regiunilor istorice, precum si lipsa unor pachete turistice atractive si personalizate, la care se adauga o infrastructura dezastruoasa. Calitatea serviciilor din turism si dezvoltarea acestui sector, dupa cum apreciaza specialistii, este posibila in urmatorii cinci ani si datorita fondurilor europene alocate prin Programul Operational Regional si Programului National de Dezvoltare Rurala. Sibiul, capitala culturala europeana in 2007, este unul din punctele de plecare pentru promovarea externa. Plus ca turismul rural si agroturismul sunt in continua crestere.

Turismul specific pentru Bucovina (Nord-Est) este cel religios, dar si cel de sanatate si cel cultural, in Maramures (Nord-vest), turismul arhitectural si etnografic, in Transilvania (Centru) turismul recreational si cultural, arta culinara si a vinului, iar la poalele Muntilor Carpati se practica pescuitul. O alta zona turistica importanta este Delta Dunarii (Est), care, de asemenea, prezinta valoare naturala ridicata datorita biodiversitatii si permite practicarea diferitelor tipuri de turism (odihna, pescuit, arta culinara). Este adevarat, pe de alta parte, si ca in acest an piata locala de turism va avea numai de suferit din cauza crizei financiare.

Jucatorii din piata de cinci stele din Bucuresti vorbesc despre scaderi de 10-25 % ale gradului de ocupare si despre o reducere a tarifelor de cazare. Romania este o destinatie de afaceri si pentru segmentul de cinci stele, businessul reprezinta 80-95 % din totalul clientelei. Mai mult, din acest procentaj, 90 % sunt clienti straini, deci expusi din plin crizei internationale. In zona de travel corporatist, reducerea deplasarilor este extrem de scurta. Cu toate acestea, jucatorii de pe piata hoteliera locala nu se gandesc inca sa reduca semnificativ tarifele. Noul Ministru al Turismului, Elena Udrea, doreste ca turismul sa devina ’’un contributor la buget si un creator de locuri de munca’’. Dorinta dansei mai este ca Romania sa fie o destinatie atat pentru turism intern, cat si pentru turistii straini.

Ea a aratat ca, in trecut, ponderea turistilor straini in turismul din Romania reprezenta o treime si ca isi propune sa atinga aceasta tinta. In opinia noastra, situatia actuala din turism a fost determinata de lipsa de implicare a statului in acest domeniu, interesul politicienilor pentru acest sector a fost atata timp cat au fost privatizari in turism, dupa care a disparut. Avem o infrastructura turistica nemodernizata, investitiile private s-au facut in perioade lungi, cu resurse putine si fara o strategie de turism. Este adevarat si ca la ora actuala, turismul este comentat superficial, cu referiri doar la cea care sta in fruntea ministerului, abordare care nu este deloc fair-play.

Romanii pot incerca, macar in acest an de criza, sa petreaca o parte din vacante in tara, in spirit de solidaritate cu operatorii turistici locali. Ideea inlocuirii primelor de vacanta cu tichete de vacanta este un prim pas, deci cam asa cum si tichetele de masa inlocuiesc o parte din salariu. Sistemul propus de Udrea se adreseaza societatilor de stat, dar perspective de molipsire au si firmele particulare. Nu trebuie ocolit sa spunem si ca mare parte din activitatea de turism din Romania se face oricum pe sest, fara plata impozitului catre stat. In felul acesta, turismul ’’de ocazie’’ are sansa sa-si bage mintile in cap, mai ales ca aceste tichete se vor putea cheltui numai si numai in Romania, unde turismul are nevoie de intrari garantate pentru a supravietui concurentei externe. Altfel, romanii prefera sa se duca in Bulgaria, unde e mai ieftin si mai curat, in Grecia sau Turcia, unde e mai exotic pe bani mai putin decat pe la noi.

Sub degetul acuzator, bune si rele

Peste 1,45 milioane de straini au innoptat anul trecut in structurile de cazare din Romania, cu circa 5,5 % mai putin fata de 2007, in timp ce, potrivit datelor Institutului National de Statistica-INS, sosirile inregistrate au insumat 7,12 milioane, in crestere cu 2,2 % fata de 2007. Din total, turistii romani au reprezentat 79,4 %, in timp ce sosirile turistilor straini au generat 20,6 % din ansamblul sosirilor, ponderi apropiate cu cele din 2007. Din totalul sosirilor, 62,8 % provin din statele Uniunii Europene, din care citam, in ordine cronologica Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Austria si Franta.

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost, in anul 2008, de 13,07 milioane, in crestere cu 19,1 %.  Iata motive serioase de analiza. Plus ca in timp ce statiunile balneare nu mai sunt la mare cautare, zona litoral indica o crestere de 5,4 procente a numarului de turisti. De aceea Romania, asa cum a declarat ministrul Turismului, la Targul International de Turism de la Berlin, va avea un nou brand in domeniu pana la sfarsitul anului, brand ce va fi utilizat ulterior la toate manifestarile turistice la care tara noastra va participa, dar si in campaniile publicitare. In total, Romania va primi pentru crearea brandului circa 75 milioane de euro de la Uniunea Europeana, in perioada 2009-2013.

La aceeasi manifestare, reprezentantii TUI au confirmat ca revenirea turistilor germani in statiunile romanesti ar putea fi posibila daca autoritatile vor indeplini patru conditii ’’minimale’’. Concret, TUI este dispus sa opereze in Romania daca: unitatile de pe litoral devin functionale cel tarziu in data de 15 mai si isi inchid activitatea pe 15 septembrie, se infiinteaza zboruri directe intre orase din Germania si Constanta la preturi competitive, Ministerul Turismului impreuna cu grupul german vor demara  campanii comune de marketing pentru promovarea Romaniei, iar tarifele hotelurilor de pe litoral sa fie ’’competitive’’. TUI a parasit Romania in 2007 impreuna cu alti doi importanti tour-operatori germani, FTI si Neckermann, acestia criticand dur litoralul romanesc.

Printre nemultumirile lor s-au numarat starea precara a infrastructurii de transport si preturile mari pe care le practica hotelierii romani, fiind reclamata in termeni duri lipsa de competitivitate a litoralului romanesc. De aceea, noii conducatori ai turismului dambovitean au cerut proprietarilor de hoteluri si pensiuni sa reduca tarifele si sa acorde atentie sporita calitatii serviciilor. Mai mult se incearca reinfiintarea claselor cu profil turistic, plecandu-se de la considerentul ca personalul necalificat este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta turismul autohton.

Acum, Romania e plina de brevete si diplome care ’’atesta’’ calitatea de manager in turism, dar sunt doar hartii acordate ’’pe ochi frumosi’’. Absolventii acestor forme de invatamant nu au nici o legatura cu turismul. Peste 80 % din tot ce inseamna forma de invatamant in sector se afla in momentul de fata la acelasi nivel cu cel de acum 20 de ani., dupa cum declara presedintele Asociatiei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii, Paul Marasoiu.

Scurte previziuni

Credem ca va sta foarte bine turismul rural, insa nu vorbim aici de pachetele achizitionate prin agentiile de turism. In ceea ce priveste destinatiile externe, cele mai cautate raman Grecia si Bulgaria, fiind tari ortodoxe, dar si Creta, Turcia si Antalya. Majoritatea agentiilor de turism n-au promovat destinatii noi, preferand sa le consolideze pe cele din anii anteriori, in contextul crizei. La vacantele in strainatate, tarifele pot porni de la 100-150 de euro pentru un mini-sejur de doua nopti in Grecia sau Bulgaria si pot ajunge la 1000 de euro, in special in cazul destinatiilor ortodoxe, cu servicii la hoteluri de cinci stele.

Concluzii mai mult sau mai putin amare

Se apropie sfarsitul unui nou sezon estival. De data asta, se pare ca litoralul romanesc nu a mai suferit de gelozia unei concurente ’’neloiale’’ din partea litoralului vecin, bulgaresc, care in ultimii ani ne-a cam suflat in ceafa, cu lacomie, preturi de dumping, atragand nemilos turistul roman. Situatia este poate pentru ca nu mai avem bani sa ajungem nici macar la vecini, doar e criza. Intr-o alta ordine de idei, de ani buni Romania se cazneste sa isi creeze un brand de tara.

Un simbol reprezentativ, ceva care sa ne distinga de ceilalti, sa exprime identitatea noastra. Spre exemplu, Franta are multe asemenea brand-uri. Imediat cum te gandesti la eleganta, la parfumuri, la femei frumoase, mintea ti se duce spontan catre Franta. Daca spui disciplina, corectitudine, masini fiabile, spui automat Germania. Daca spui vodka, categoric spui Rusia. Si asa mai departe. Noi avem munte, desi Carpatii nostri nu sunt semeti ca Alpii, dar au totusi peisaje pitoresti, cu paduri si poieni de poveste, avem si mare, si delta, una dintre cele mai frumoase din Europa. Degeaba insa.

Daca ai reusit sa ajungi pana la Sulina, sunt mari sanse sa te pierzi prin stufarisul salbatic din zona, in cautarea vreunui hotel sau a vreunei peluze. Rare sunt si ambarcatiunile cu staif care te pot transporta prin aceasta hieratica asezare naturala. Avem in nordul tarii celebrele manastiri bucovinene, unice in lume datorita picturilor exterioare. Desi nu au impozanta unor catedrale gotice, au ceva di duiosia locului. Dar pana la a ajunge la ele, strabati strazi inguste, serpuite, pline de gropi, plus ca odata cu reusita iti dai seama de marea carpeala numita Biserica SRL.

Mai avem zona Prahovei, Maramuresul, superbul Maramures, Parangul sau Fagarasul, Marginea Sibiului, Sighisoara, Sibiul si Castelul Bran. In strainatate insa predomina imaginile negative despre noi: hoti aurolaci, violatori, cersetori etc., plus ca nu avem o infrastructura rutiera bine pusa la punct, nu avem aeroporturi, iar preturile, repetam, sunt foarte mari in raport cu calitatea serviciilor. Alternativele de petrecere a timpului liber nu sunt nici ele bine puse in valoare. Tot ce scriu tine de politicile guvernamentale si de modalitatea de a gandi o strategie coerenta, pe termen lung, de promovare a principalelor obiective turistice autohtone.

Plus ca vechea butada cu ospitalitatea romaneasca nu prea mai e valabila de ceva vreme. Ospitalitatea tine insa si de gradul de civilizatie. Oamenii merg in concediu ca sa se relaxeze, nu ca sa aiba parte de aventuri. Una peste alta, daca pendulezi indecis si anemic intr-o criza de identitate, atunci problema se afla undeva mai jos, la un nivel vernacular.

Sursa  : www.zonainterzisa.ro

No Responses to "Despre turism"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii