Constanta Mamaia Litoral

25 Oct, 2009

PFA SAU SRL

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: pfa

Principala diferenţă între cele două forme de înregistrare a afacerilor e răspunderea proprietarului: în cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), proprietarul răspunde în faţa creditorilor, fie că e vorba de stat sau de privaţi, cu patrimoniul firmei. De cealaltă parte, persoana fizică autorizată (PFA) răspunde cu averea personală. Odată trecuţi de calculul acestui risc, întreprinzătorii trebuie să se gândească la forma de înregistrare pe care şi-o permit. Este foarte important de ştiut că nu-ţi poţi face PFA în orice domeniu de activitate, pentru multe fiind nevoie de calificare sau studii.

Pentru SRL nu este nevoie de calificare. Singurele condiţii sunt existenţa unui sediu social (valabilă şi în cazul PFA) şi a unui capital social de minimum 200 de lei.

Un avantaj al PFA este că nu ai nevoie de un contabil care să-ţi semneze bilanţul. Deci, o cheltuială în minus, de minimum 150-200 de lei pe lună, pentru că îţi poţi ţine singur evidenţa veniturilor şi cheltuielilor. În schimb, relaţia cu statul, în speţă Ministerul Finanţelor, devine foarte “personală“.

Statul percepe un impozit de 16% pe veniturile realizate de o PFA, şi de-aici începe un mic calvar. Pentru ca acest impozit să poată fi determinat, statul te obligă să depui trimestrial la Administraţia Financiară pe a cărei rază se află sediul social o declaraţie de anticipare a veniturilor. În ce constă ea? Într-un formular tip, în care trebuie să completezi suma veniturilor nete pe care crezi că le vei face în anul curent. Odată cu aceste declaraţii, plăteşti şi “ratele” trimestriale de impozit.

Cum se estimează venitul anual? De obicei, pe baza veniturilor de anul trecut. De plata impozitului real, oricum, nu scapi, pentru că Finanţele fac o regularizare a veniturilor nete din anul de referinţă.

Astfel, pe baza documentelor justificative privind veniturile şi cheltuielile unei PFA pe întreg anul (jurnal de încasări şi plăţi, inventar, registrul unic, facturi, chitanţe), Finanţele calculează venitul net şi stabilesc impozitul anual de plată.

Dacă acesta e mai mare decât suma plăţilor trimestriale anticipate, PFA este obligată să completeze suma, dacă impozitul regularizat este mai mic, PFA va primi banii înapoi.

Cine plăteşte impozit mai mic?…

Categoric, PFA. Pentru că singurul impozit plătit este cel de 16% pe venitul net. În cazul SRL, după impozitul pe venit sau pe profit, se mai plăteşte impozitul pe dividende. În fapt, unul dintre principalele avantaje oferite de PFA este că poţi scoate bani din firmă la orice oră, pentru că nu este obligatorie ţinerea unui registru de casă, ca în cazul SRL.

Impozitarea este diferenţiată în cazul SRL-urilor: unele pot plăti impozit de 3% pe cifra de afaceri, altele plătesc 16% pe profit. Din nou, varianta care pare a fi mai bună este, de fapt, cea mai complicată. Ca să ai voie să plăteşti 3% pe cifra de afaceri trebuie să ai minimum un angajat (maximum nouă), căruia, pe lângă salariu, trebuie să-i plăteşti contribuţiile sociale.

În plus, impozitul se plăteşte pe venitul brut, deoarece cheltuielile firmei nu sunt luate în considerare la calcularea impozitului, aşa cum se întâmplă, de altfel, la PFA şi la SRL-urile plătitoare de impozit pe profit.

În plus, aici este nevoie de semnătura unui contabil pe bilanţ, chiar dacă evidenţa contabilă se ţine în partidă simplă, ca la PFA.

Cea mai mare libertate de acţiune o oferă SRL-ul plătitor de impozit pe profit, de aceea fiind şi cea mai frecventă modalitate de înregistrare a unei afaceri.

Nu ai nevoie de angajat, iar cheltuielile cu investiţiile în activitatea firmei (clădiri, maşini) sunt deductibile. Şi nu ai nevoie de studii de specialitate. Însă această libertate se plăteşte scump, mai ales la stat.

Pe lângă contabilitatea standard ţinută de un contabil autorizat, plăteşti impozit pe profit, iar pentru banii luaţi din firmă, la termen, impozit pe dividende.

PFA

* preţ de înfiinţare la firme specializate – 350 de lei

* Plusuri

– contabilitate în partidă simplă
– nu există registru de casă (câştigurile pot fi folosite oricând, iar banii scoşi din firmă nu sunt impozitaţi ca dividende)
– impozitare asupra veniturilor estimate (poţi beneficia de “credit” fiscal fără penalizări)
– impozit de 16% pe venitul net

* Minusuri

– răspunderea în faţa creditorilor (inclusiv statul) cu averea personală Constrângerea studiilor de specialitate în domeniul de activitate

SRL

* cu plata impozitului pe profit: preţ de înfiinţare la firme specializate – 500-600 de lei

* Plusuri

– libertate în ce priveşte alegerea obiectu-lui de activitate şi a numărului de angajaţi
– cheltuielile pentru desfăşurarea activităţii şi investiţii intră în calculul impozitului

* Minusuri

– profitul, după impozitare, poate fi tras prin dividende care sunt impozitate din nou cu 16%

Sursa www.money.ro

Tags: , ,

No Responses to "PFA SAU SRL"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii