Constanta Mamaia Litoral

17 Feb, 2010

Taxa la bariera din Mamaia = discriminatorie

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Auto

Curtea de Apel Bucureşti obligă Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună o hotărâre prin care taxa de acces în staţiunea Mamaia să fie declarată discriminatorie. Concret, aşa cum se arată pe site-ul Ministerului Justiţiei, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la data de 13 ianuarie 2010, anularea hotărârii 528/15.10.2008 emisă de CNCD, prin care instituţia constata caracterul nediscriminatoriu al taxei instituite de Consiliul Local Municipal Constanţa, prin care autoturismele care nu sunt înmatriculate în judeţul Constanţa sunt obligate să plătească o taxă specială pentru accesul în staţiunea Mamaia. Astfel, instanţa „anulează hotărârea 528/2008 emisă de pârât (n.r. – CNCD)” şi obligă Consiliul pentru Combaterea Discriminării „să emită o hotărâre prin care să constate şi să soluţioneze fapta de discriminare prevăzută de art. 10, litera h din OG nr. 137/2000”.

Procedurile juridice în acest caz au fost dema-rate în urmă cu aproximativ doi ani, de către avocatul Laurenţiu Veţeleanu, din Bucureşti. Iniţial, acesta a depus, pe 8 august 2007, la registratura Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, sesizarea cu numărul 8087, prin care îşi exprima „nemulţumirea cu privire la intrarea în staţiunea Mamaia pe baza unui permis de acces auto prin care se achită o taxă aleatorie, aducându-se astfel atingere dreptului la libera circulaţie pe criteriu de zonă geografică şi, totodată, încălcându-se principiul egalităţii între cetăţeni”, aşa cum prevăd articolele din Constituţie.

Ulterior, avocatul Laurenţiu Veţeleanu devine reclamant, iar CNCD-ul pârât. Reclamantul încearcă să dovedească faptul că, prin Hotărârea 528, pronunţată în dosarul 557/2008, ca urmare a petiţiei nr. 10.020 din 24 aprilie 2008, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimi-nării face posibilă situaţia în care, „în fiecare an, cetăţenii români sunt discriminaţi” prin emiterea anuală a unei hotărâri a CLM Constanţa, care se referă expres la taxa de acces în Mamaia, taxă aplicabilă exclusiv autovehiculelor înmatriculate oriunde altundeva decât în judeţul Constanţa.

Invocând motivarea membrilor semnatari ai Hotărârii pe care o contestă, care şi-au argumentat decizia prin faptul că „«Permisul Acces Staţiunea Mamaia» – seria E nr. 0005338 eliberat la data de 03.07.2008 nu reprezintă decât o taxă specială şi legală instituită de Consiliul Local Constanţa”, reclamantul subliniază că instituţia Consiliului pentru Combaterea Discriminării nu a avut în vedere, atunci când a emis hotărârea, legislaţia fiscală în materie. Mai exact, avocatul Laurenţiu Veţeleanu precizează: „Această motivaţie puerilă şi absurdă este atât neîntemeiată, cât şi nelegală, în condiţiile în care orice taxă se percepe şi se încasează în baza unor documente fiscale”. În continuare, el atrage atenţia asupra faptului că CNCD-ul ar fi emis o altă hotărâre dacă ar fi avut la bază „o minimă verificare a legislaţiei în materie” şi asta deoarece, susţine reclamantul, „membrii semnatari ai Hotărârii contestate puteau constata că acest permis de acces nu reprezintă nicidecum un document fiscal legal”, el nefiind „nicidecum o chitanţă sau un bon fiscal”.

În opinia avocatului, taxa de acces în staţiu-nea Mamaia are un dublu caracter discriminatoriu deoarece, „pe de o parte, limitează libertatea de circulaţie a persoanelor care posedă autoturisme înmatriculate în alt judeţ decât Constanţa, chiar dacă aceste persoane contribuie prin alte taxe şi accize la întreţinerea arterelor rutiere”, iar pe de altă parte ar constitui un tratament diferenţiat faţă de aceşti posesori ai maşinilor.

Discriminarea diferă de la o hotărâre la alta

Interesant este, însă, aşa cum remarcă reclamantul, că aceeaşi instituţie, respectiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, constata prin Hotărârea nr. 383 din 4 decembrie 2003 că aceeaşi taxă de acces în staţiunea Mamaia este discriminatorie. „Colegiul constată că introducerea taxei de acces în staţiunea Mamaia pentru autoturismele care nu au număr de înmatriculare în judeţul Constanţa este o măsură discriminatorie care afectează ca efect restrângerea exercitării dreptului la libera circulaţie în condiţii de egalitate potrivit art.2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale”, citează reclamantul din fila 2, alineatul 2 din dispozitivul hotărârii. Cu alte cuvinte, o decizie a CLM Constanţa care prevede, practic, aceeaşi măsură, anume instituirea unei taxe, este considerată de una şi aceeaşi instituţie, respectiv de CNDC, odată discriminatorie, altădată, nediscriminatorie.

Sursa : www.cugetliber.ro

No Responses to "Taxa la bariera din Mamaia = discriminatorie"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii