În perioada de boom imobiliar, piaţa a fost plină de ansambluri rezidenţiale cu apartamente cu suprafeţe mari. Dar mare parte din cei care le-au achiziţionat nu mai fac faţă plăţii întreţinerii şi a ratelor. Vremea acestor locuinţe mari a trecut, susţin experţii în construcţii, iar în perioada următoare ce se va construi va fi mult mai raţional adaptat la costurile locuirii. „Pentru apartamentele construite până în anii 2005 s-a ţinut cont de factori precum costurile cu întreţinerea, de capacitatea de încălzire şi iluminare. Se va reveni şi în perioada următoare la acele suprafeţe“, a declarat Liviu Daschievici, expert în construcţii.
Puterea de cumpărare a populaţiei a condus cererea spre locuinţe mai mici. Chiar şi prin Programul „Prima Casă“ au fost achiziţionate în special locuinţe vechi sau locuinţe noi de dimensiuni mai reduse. „În perioada recentă s-au construit apartamente cu suprafeţe mult mai mari chiar şi decât în ţări mai dezvoltate economic precum Austria sau altele din Vest. Conform unor studii, chiar şi numărul de nou-născuţi e mai mic când accesul la creditare e mai dificil“, a declarat Dan Ioan Popp, CEO Impact D&C.
Chiar şi din acest punct de vedere, nevoia de spaţiu se reduce. „În ţări vestice precum Franţa, Suedia, Norvegia nu sunt de găsit apartamente de 200 – 300 mp ca la noi. Noi vrem să dăm petreceri în living, dar cei din Vest preferă să o facă în oraş. Chiar şi un apartament de patru camere e raţional să aibă maximum 140 mp“, declară Daschievici.
Semne pentru acest trend se văd în cazul proiectelor din Polonia. Astfel, un studiu Home Broker indică o repoziţionare a cererii spre apartamente cu două camere de 35-40 mp. Pe locul doi sunt cele cu trei camere având suprafaţa utilă de 55 mp. Dezvoltatorilor nu le-a rămas decât să înceapă construcţia unor astfel de proiecte sau, cât încă se mai putea, să le adapteze la cerere pe cele aflate în fazele incipiente de construcţie.
Sursa : www.sfin.ro
Comentarii noi