Constanta Mamaia Litoral

24 Feb, 2010

Ieftinirea cazarii nu ajută turismul de business

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Cazare Hoteluri

Hotelurile din Capitală au aliniat tarifele de cazare la nivelul celor practicate în alte capitale regionale, însă ieftinirea nu va transforma peste noapte Bucureştiul într-un pol de atracţie pentru turismul de business.

Consultanţii de pe piaţa hotelieră spun că pentru a creşte numărul de turişti în 2010, hotelierii bucureşteni nu trebuie să se bazeze doar pe un preţ redus, ci trebuie să pună accent pe calitatea serviciilor. Un alt punct slab al Capitalei ţine de spaţiul insuficient în care pot fi găzduite evenimente internaţionale, generatoare de trafic, inclusiv în turism. “Tarifele nu trebuie să fie pedala pe care să apese hotelierii bucureşteni. Scăderea lor este un lucru bine-venit, în orice caz, deoarece tarifele medii ale hotelurilor din Bucureşti erau destul de «obraznice» comparativ cu media de pe piaţa europeană. Cu toate acestea, nu datorită tarifelor vom fi mai atractivi ca destinaţie pentru turismul de afaceri. Serviciile şi împachetarea lor corectă şi cât mai accesibilă pentru clienţi vor face diferenţa”, este de părere Mihai Râşniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR). În opinia acestuia, instabilitatea politică are, de asemenea, o influenţă majoră în deciziile privind organizarea de evenimente de anvergură luate de companii, organizaţii sau instituţii internaţionale. “Evenimentele mari, de anvergură, se cunosc din timp, iar pentru acapararea lor, în primul rând, trebuie să prezentăm stabilitate şi încredere ca ţară, or, noi nu am demonstrat aceste calităţi în ultimul timp. Conferinţele şi evenimentele la nivel internaţional nu vor accesa o ţară în care nisipurile sunt «mişcătoare»”, a mai spus Râşniţă.

Ultimele rapoarte realizate de compania de consultanţă imobiliară CBRE pe piaţa locală arată că în Bucureşti tariful mediu de cazare pe noapte a ajuns la 78-80 de euro, fiind comparabil cu preţurile practicate în capitale precum Sofia, Varşovia, Praga sau Budapesta. Aceasta în condiţiile în care, în anii trecuţi, Bucureştiul era cunoscut în piaţa europeană drept una dintre destinaţiile de business destul de “piperate” din punctul de vedere al tarifelor practicate de hoteluri. Scăderea a venit pe fondul crizei, ca urmare a reducerii cu până la o treime a gradului mediu de ocupare. “Pe întreg anul 2009, în Bucureşti se va atinge un grad de ocupare mediu de 48-52% – în scădere cu aproximativ 25-27% faţă de 2008”, estimează Mircea Drăghici, project manager în cadrul departamentului Hotels al CBRE Eurisko. Un grad de ocupare mai mic va înregistra şi piaţa hotelieră din capitala Cehiei, Praga, unde tariful mediu de cazare a ajuns la maximum 77 de euro pe noapte, din Budapesta, unde o noapte de cazare costă în medie 70-73 de euro, sau din Bratislava, unde preţul pe noapte este 80-82 de euro.

Gradul de ocupare în capitalele străine a scăzut însă mai puţin decât în Bucureşti. În timp ce în Capitala României gradul mediu de ocupare a hotelurilor a scăzut cu până la 27%, media scăderii pentru celelalte este de 16 procente. “Praga a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale veniturilor pe camera disponibilă pentru anul încheiat în septembrie, un minus de 26,4%. În capitala Cehiei au fost lansate noi hoteluri în 2009, totalizând peste 900 de camere. Un alt factor care a afectat performanţa hotelieră este scăderea numărului de turişti”, se arată într-un studiu al pieţei hoteliere europene al companiei de consultanţă Deloitte. Totodată, spre exemplu, capitala Poloniei, Varşovia, care îşi axează, ca şi Bucureştiul, peste 60-70% din piaţa turistică pe turismul de afaceri, deţine aproape trei milioane de mp de clădiri de birouri, clasa A şi B, spune Râşniţă, lucru care în Bucureşti lipseşte. “Încă există un element de atractivitate pentru piaţa imobiliară poloneză, iar capacitatea lor de spaţii de birouri atrage exact evenimentele menţionate anterior. În iarna acestui an, rata de ocupare a hotelurilor din Varşovia era de peste 70%, ceea ce spune multe despre potenţialul şi modul lor de a gestiona criza”, a adăugat secretarul general FIHR.

Tariful mediu practicat la hotelurile de cinci stele din Varşovia se încadrează între 180 şi 200 de euro pe noapte pentru o cameră dublă. Pentru unităţile clasificate la patru stele, acesta este de circa 140 de euro, iar pentru cele de trei stele, tariful mediu pe camera dublă se apropie de 120 de euro pe noapte. Valorile sunt mai mari decât cele din hotelurile bucureştene cu cel puţin 15-20%, o consecinţă a faptului că Polonia a contracarat efectele crizei mondiale mai bine decât România, potrivit lui Râşniţă.

Sursa : www.money.ro

1 Response to "Ieftinirea cazarii nu ajută turismul de business"

1 | Sorin DINU

February 24th, 2010 at 12:45 pm

Avatar

bine zis “preturile hotelurilor din Bucuresti erau “OBRAZNICE” in comparatie cu media preturilor de la hotel din alte capitale europene….”

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii