Constanta Mamaia Litoral

11 Mar, 2010

Hotelul zburător, următorul pas în turism

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: Turism

Un „zmeu” înalt aproape cât un zgârie nori va zbura de la Londra la New York într-o zi şi jumătate
Ski în Aspen, surf în Hawaii, plajă în Dubai, excursii gourmet la Tokyo, călărie în Kentucky, scuba în Marea Barieră de Corali a Australiei, camping în vecinătatea elefanţilor africani, spa într-un palat indian… Opţiunile de a petrece clipe de neuitat la un preţ cam piperat sunt fără număr. Chiar şi aşa, apare din când în când câte o idee care reuşeşte „să-i lase mască” pe cei care credeau că au văzut totul.
Anul acesta, provocarea a venit de la Seymourpo-well, o companie britanică de design, în portofoliul că­reia se găsesc periferice de calculator, cea mai performantă şa pentru curse ecvestre cu obstacole, ambalaje pentru creme de picioare şi interioare pentru viitoarele nave suborbitale proiectate de Virgin Galactic.

Zmeul-balon solar
La începutul acestui an, compania a lansat un concept original de „ho­tel zburător”, construit după prin­cipiile unui zmeu, însă dublat de tehnologiile utilizate la construi­rea de zeppeline. Hotelul, botezat „Aircruise”, este un adevărat monstru, măsurând 265 de metri înăl­ţi­me, şi este pus în mişcare de cei patru pereţi „căptuşiţi” cu hidrogen şi de un set de baterii solare, fiind, în mod oficial, primul mijloc de transport aerian pentru distanţe lungi cu zero emisii poluante. Celulele de hi­drogen sunt construite dintr-o membrană de polimer electrolitic, ceea ce înseamnă că, în cazul în care o parte a balonului ar fi sfâşiată, materialul se autosigilează pentru a minimiza pierderile.
Evident, ca de fiecare dată când este vorba de aparate de zbor, marea problemă este spaţiul gigantic necesar transportării unor cantităţi relativ mici – în acest caz fiind vorba de­spre 330.000 de metri cubi de hidrogen pentru un aparat care poate transporta până la 396 de tone. Spa­ţiul (implicit cantitatea de materiale) se traduce în costuri foarte mari pentru fiecare persoană transpor­tată. Adăugând şi faptul că „zmeul” nu are mari performanţe de viteză – croaziera se desfăşoară cu aproximativ 140 de kilometri pe oră, echi­va­len­tul a 37 de ore între Londra şi New York sau a 4 zile între Los An­geles şi Shanghai -, putem spune că ideea de a transforma Aircruise într-un hotel de lux a venit într-un mod absolut natural.

Ecologie la înălţime variabilĂ
Avantajele unui asemenea aparat de zbor sunt nenumărate, de la lipsa totală a poluării până la faptul că poa­te coborî aproape de sol de fie­care dată când peisajul o cere, apoi poate urca la loc fără niciuna dintre problemele pe care le-ar avea un avion obişnuit. Înălţimea la care ar zbura în mod obişnuit Aircruise este de doar 3.600 de metri, ceea ce în­seamnă şi mai multe culoare de zbor, mai puţin aglomerate. Air­cruise ar necesita şi facilităţi speciale de andocare, ceea ce ar elimina au­tomat toate complicaţiile legate de aeroporturi (amplasare, timp, disconfort etc.).
„Zmeul” ar putea transporta până la 100 de persoane, la care se adau­gă şase piloţi şi copiloţi şi 14 mem­bri ai personalului. Aşa cum a fost proiectat, nu include însă decât o zonă de bar/lounge, patru apartamente de tip duplex, un penthouse şi cinci apartamente mai mici. Avan­tajul constă în faptul că fiecare dintre acestea este mult mai mare decât cel al unui hotel obişnuit, date fiind dimensiunile aparatului de zbor.
Interiorul nu este doar o capo­doperă de design, cu linii fluide şi materiale ecologice din ultima gene­raţie, ci este şi o lucrare măiastră de ergonomie, cu zeci de comenzi as­cunse şi cu multă tehnologie de ultimă oră camuflată sub suprafeţe inofensive – un dulap ascunde o plas­mă-gigant, un element de design al podelei se ridică, devenind un centru multimedia (celebra masă touch-screen „Surface” de la Microsoft), iar un perete oarecare activează un semnal led când „simte” apropierea unui om, revelând existenţa unei „clan­ţe digitale”.
Oricât de futurist ar părea la pri­ma vedere, proiectul Aircruise prin­de să devină realitate foarte curând. Gigantul Samsung Construction and Trading s-a declarat deja interesat de construirea unor asemenea ap­a­rate, aventurându-se chiar să anunţe că Aircruise va zbura înce­pând cu 2015. „Conceptul Aircruise ridică o întrebare: dacă viitorul transportului de lux ar trebui construit în jurul aceloraşi aparate de zbor cu un spaţiu foarte restrâns, care consumă foarte multe resurse şi provoacă deseori un nivel semnificativ de stres, sau dacă un mijloc de tran­sport seren, care predispune la reflecţie, în care experienţa călăto­riei este mai importantă decât viteza cu care ajungi din punctul A în punctul B, este o alternativă plauzibilă”, argumentează designerii de la Seymourepowell.

Balena şi zeppelinele
Aircruise nu este prima tentativă de revitalizare a mijloacelor de transport cu emisii poluante neglijabile. Anul trecut, printre cele zece minuni ale de­ce­niului următor se numă­ra şi „balena zbură­toa­re”, un hibrid al designerului Jean Marie Massaud, aflat la intersecţia dintre zeppelin şi propulsie clasică, prin elice. Dotat cu bibliotecă, spa, restaurant şi cu spa­ţiu suficient pentru 40 de călători (20 de camere), „Manned Cloud” ar avea o viteză de croazieră puţin mai mare decât Aircruise (170 km/h) şi o autonomie de 5.000 de kilometri. Ca volum, este însă mult mai mare decât „zmeul”, cu 520.000 de metri cubi (210 x 82 x 52 metri).
Exclusivistul cerc Supperclub Society are, de ase­menea, un proiect de aparat de zbor propus de desig­ne­rul Tino Schaedler – Strato Cruiser -, un „lifestyle zeppelin pentru noma­dul modern”, do­tat cu un restaurant gourmet, un centru spa, pis­ci­nă, bi­rouri, DJ rezident, antrenori perso­nali, in­structori de yoga etc. Apara­tul a fost con­struit cu gândul la vi­ziunile lui Richard Brunson asu­pra turismului spaţial şi îşi propune să tran­sforme transportul de persoane într-o experien­ţă de tratament şi relaxare.

Sursa : www.sfin.ro

No Responses to "Hotelul zburător, următorul pas în turism"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii