Constanta-Istoric

Scurt istoric al orasului Constanta situat la km 0 lat. N 44 10', long. E 28 09'.

Cele mai vechi dovezi ale existentei umane in Constanta au fost gasite pe malul lacului Tabacarie, in perimetrul actualului cartier Tomis Nord si constau in materiale arheologice atribuite culturii eneolitice Gumelnita.

Pentru perioada de sfarsit a epocii bronzului si inceputul epocii ferului sec.XII a.Chr. orasul Constanta este reprezentat in sfera arheologica de o mare si importanta descoperire : un depozit format din 38 obiecte din bronz, excavat in cartierul Palas, care se compune din 12 celturi, 23 securi, un varf de cutit toate in greutate de peste 7 kg.

Marturiile arheologice ne conduc mai departe, catre secolele VII-VI a.Chr., cand in perimetrul orasului actual avem prezente urme de locuire traco-getice. Aparitia si stabilirea grecilor in zona peninsulara a orasului actual, in sec.VI a.Chr. constituie un fenomen ce trebuie integrat procesului urias de Emigrare cunoscut sub numele de colonizarea greaca in care o parte a lumii grecesti porneste catre alte lumi, in secolele VIII-VI a.Chr.

Incepand cu secolul I a.Chr. situatia geopolitica a intregului tarm vest-pontic sufera transformari prin aparitia romanilor in anii 72/71 a.Chr., moment in care orasele trec sub activitate romana, pentru ca in jurul anului 55 a.Chr. sa treaca sub activitatea regelui Burebista pana la moartea acestuia in anul 44 a.Chr.. Pentru scurta vreme orasul Tomis isi va recapata independenta in anii 29/28 a.Chr. romanii revenind pe tarmul vest-pontic.

Inca din primii ani ai prezentei romane orasele grecesti se vor constitui intr-o uniune, mai intai formata din cinci cetati "Histria, Tomis, Callatis, Dionysopolis (Balcic) si Odessos(Varna).

Referiri la viata tomitana de la inceputul secolului I p.Chr. desprindem chiar opera lui Ovidiu, poet roman exilat din ordinul imparatului Octavian Augustus.

Tomisul devine o a doua patrie a lui Oviudiu care moare aici in anul 17 p.Chr., fiind inmormantat dupa cum sustin stiri literare tarzii la poarta cetatii.

Reformele lui Diocletian dau o noua structura administrativ-militara si financiara imperiului, actuala Dobroge numindu-se de acum Scythia Minor cu resedinta la Tomis.

In acest context istoric Tomisul capata noi impulsuri. Orasul se infrumuseteaza cu noi edificii publice si private, activitatea portuara creste tinand cont ca din sec.IV-lea p.Chr. Tomisul se invecina cu noua capitala Constantinopol.

Cat de insemnata trebuie sa fi fost prea stralucita metropola a Pontului intre secolele IV-VII p.Chr., ne lasa sa intelegem Edificiul roman cu mozaic, termele, precum si alte numeroase descoperiri : monede, ceramica, inscriptii, fragmente arhitectonice si sculpturale.

In perioada bizantina in secolele VIII-XII, orasul nostru va fi cunoscut si sub numele de CONSTANTIANA sau CONSTANTIA nume ce este luat se pare dupa denumirea unui cartier al Tomisului. Denumirea acestui cartier s-a facut dupa numele unor dinasti din familia imperiala din sec. Al IV-lea a.Chr.

In timpul razboiului ruso- turc 1828- 1829, fortificatiile orasului Constanta sunt distruse. Dupa razboiul Crimeei incepand cu anul 1857 o companie engleza obtine de la autoritatile otomane permisiunea de a construi calea ferata Constanta - Cernavoda.

Dobrogea va reveni la Romania in urma razboiului ruso- romano- turc din 1877- 1878, atunci cand s-a consfintit si independenta de stat.

Revenirea la patria- mama a determinat o adevarata explozie a evolutiei economico-sociale si culturale a acestui teritoriu. In 1895 a fost dat in folosinta podul de la Cernavoda realizat dupa planurile arhitectului Anghel Saligny, a fost construita linia ferata Bucuresti – Cernavoda avand loc extinderea si modernizarea vechiului port maritim care a condus la dezvoltarea fara precedent a teritoriului dintre Dunare si Mare.

Evolutia istorica, economica si sociala a judetului Constanta este bine reprezentata de documentele si marturiile aflate la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Muzeul Marinei Romane, Muzeul de Arta, Edificiul Roman cu mozaic, Ansamblul Rupestru Monastic Basarabi, Muzeul de Arheologie din Mangalia.

Municipiul Constanta este asezat in judetul Constanta in extremitatea de sud-est a Romaniei la tarmul Marii Negre avand coordonatele: 440 11 - latitudine Nordica, 280 39 - longitudine estica. La limita de nord a orasului se situeaza Statiunea Mamaia plaja intinzandu-se pe o lungime de 6 km orientata spre est ceea ce ii confera insorire tot timpul zilei.

Portul Constanta este principalul port al Romaniei la Marea Neagra si al IV ca importanta in Europa fiind intins pe o suprafata de 3182 ha uscat si acvatoriu. Cota Portului Comercial Constanta si a Portului de Agrement Tomis este de + 2, 50 m altitudine.

Populatia Municipiului Constanta depaseste 450.000 persoane majoritara fiind de nationalitate romana alaturi de care intalnim minoritatile turca, tatara, rroma, rusa, maghiara, armeana, greaca, germana, bulgara, ucraineana, adepti ai religiilor ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, uniteriana, musulmana.

Alte obiective de vizitat