Muzee-Constanta

Complexul Muzeal de stiinte ale naturii Constanta.

Este situat pe malul lacului Tabacariei fiind format din :

Delfinariul – Constanta.

Detine 2 bazine unul in aer liber si altul acoperit. In Delfinariu traiesc specii de delfini din Marea Neagra si lei de mare aici apa din bazin fiind luat adirect din Marea Neagra. Zilnic sint programate demonstratii cu delfinul Mark si cei doi lei de mare - Lorry si John.

Acces : Linii Autobuz 40, 41, Tramvai 102 Statia Delfinariu Constanta.

Locatie : Str. B-dul Mamaia, nr. 255, Constanta.

Telefon : 0241 831 553

Program : Zilnic la orele : 10.00 - 12.00 - 14.00 - 16.00

Tarife : 9 lei / persoana

Tarife : 4.5 lei / elevi, studenti

Planetariul – Constanta.

Primul obiectiv public de acest gen din tara, luand fiinta in anul 1969 in care omul a reusit sa atinga pentru prima data cu piciorul Luna. Planetariul destainuie si astazi misterele greu de patruns ale cerului. O lume de dincolo de noi alcatuita din stele, planete, meteoriti, galaxii ti se dezvaluie dar esti si ajutat sa inveti sa calatoresti printre ele folosindu-te de constelatii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, care nu a suferit nici o restaurare in ultimii 2000 de ani.

Planetariul este dotat cu un observator astronomic si cu o statie de observatii solare.

Acces : Linii Autobuz 40, 41, Tramvai 102 Statia Delfinariu Constanta.

Locatie : Str. B-dul Mamaia, nr. 255, Constanta.

Telefon : 0241 481 237

Program : Zilnic 09.00 - 17.00

Tarife : 6 lei / persoana

Tarife : 3 lei / elevi, studenti

Microdelta – Constanta.

Este o microrezervatie de animale si expozitie de pasari exotice. Patrimoniul acestui obiectiv detine pelicani, lebede, rate si gaste salbatice, pauni, fazani si mamifere ca : mufloni, cerbi lopatari, caprior care se Regasesc si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Rezervatia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii si specii rare cu o reprezentare tot mai redusa in biotopurile naturale.

In cadrul Microrezervatiei puteti intalni intr-un cadru natural deosebit un numar de 19 specii cu un efectiv de peste 100 exemplare. Toti acesti locatari beneficiaza de spatii de cazare conform normativelor europene tendinta actuala fiind eliminarea platformelor betonate si a barelor metalice imprejmuitoare.

Acces : Linii Autobuz 40, 41, Tramvai 102 Statia Delfinariu Constanta.

Locatie : Str. B-dul Mamaia, nr. 255, Constanta.

Telefon : 0241 481 241

Program : Zilnic 09.00 - 18.00

Tarife : 6 lei / persoana

Tarife : 3 lei / elevi, studenti

Expozitia Pasari exotice si de decor – Constanta.

Amplasata in imediata apropiere a Microdeltei pe o suprafata acoperita de 100 mp in voliere mari cu compartimentare adecvata pentru hrana, cuibarit, zbor si repaus pot fi admirati reprezentanti ai diferitelor specii de pasari din Asia, Africa, Australia si Noua Guinee.

Gratia corpului, rapiditatea si varietatea miscarilor adeseori acrobatice, coloritul viu si atragator al penajului, comportamentul deosebit, incanta privirea si suscita interesul, dezvaluind o frantura din captivanta lume a acestor vietuitoare.

Acces : Linii Autobuz 40, 41, Tramvai 102 Statia Delfinariu Constanta.

Locatie : Str. B-dul Mamaia, nr. 255, Constanta.

Telefon : 0241 481 241

Program : Zilnic 09.00 - 18.00

Tarife : 6 lei / persoana

Tarife : 3 lei / elevi, studenti

Acvariul – Constanta.

Primul acvariu public din Romania a fost inaugurat la 1 mai 1958. Cladirea care il adaposteste construita la inceputul sec. XX a trebuit reamenajata in totalitate, ea avand pana in anii 1950 alta destinatie. Din acest motiv constructia nu corespunde exigentelor unui acvariu modern. Cu toate acestea acvariul constantean a ramas cea mai mare institutie de acest gen din tara, desi ulterior si alte muzee de stiinte ale naturii au infiintat sectii cu acelasi profil.

Spatiul expozitional este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica in 57 de bazine, dar si expozitiilor temporare cu tematici de biologie si ecologie acvatica. Patrimoniului sau expozitional este format in exclusivitate din organisme vii dar acvariul constantean detine si colectii naturalizate de pesti si nevertebrate marine si dulcicole, apartinand faunei acvatice din diferite zone geografice ale globului.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 1 Port Constanta. Locatie : B-dul Elisabeta, nr. 1 Faleza Casino Constanta.

Telefon : 0241 611 277

Program : Zilnic 09.00 - 18.00

Tarife : 8 lei / persoana

Tarife : 4 lei / elevi, studenti

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie – Constanta.

A fost infiintat in anul 1878, insa nu a avut un sediu stabil decat in anul 1914. In 1977 cu ocazia aniversarii unui centenar de la revenirea Dobrogei la Statul Roman, muzeul a fost reamenajat.

Muzeul este gazduit intr-o cladire monumentala fiind fostul sediu al primariei din Constanta, construita intre anii 1911-1921 de catre arhitectul Vasile Stefanescu si are un patrimoniu de peste 430.000 de obiecte a caror tipologie diversificata curprinde profilul asezarii de-a lungul secolelor, din erele preistorice pana in anul 1940 atestand fapte, evenimente, portrete de personalitati care dau continut memoriei orasului.

Dintre exponatele celebre enumeram : zeita Fortuna cu zeul Pontos, doi protectori ai orasului si portului, ganditorul de la Hamangia si femeia Sala dedicata poetului Publius Ovidius Naso.

Muzeul are 24 de sali si gazduieste urmatorele expozitii permanente : Tezaur Expozitia de numismatica
Expozitia de icoane Expozitia de podoabe din argint Expozitia de pipe

Muzeul de arheologie si Edificiul roman cu mozaic – Constanta.

Prezinta cele mai de seama valori de cultura materiala si spirituala din vechiul Tomis si numeroase alte descoperiri de pe teritoriul Dobrogei. In curtea muzeului sunt expuse sarcofage datand din sec. I-III, baze si trunchiuri de coloane arhitrave. In salile muzeului pot fi vazute remarcabile piese neolitice din culturile Hamangia si Gumelnita, numeroase obiecte agricole din perioada sclavagista, amfore greco-romane, monede, obiecte folosite in comert.

De asemenea sunt prezentate fragmente de monumente de arhitectura, statuete de Tanagra descoperite la Callatis, lucrari de arta. Numeroase sunt statuile reprezentand diferite divinitati, printre care amintim: zeita Tyche (Fortuna), zeul Pontos, zeitaHecate, Dionysos, Hermes, Mithras si bazoreliefuri reprezentandu-l pe cavalerul trac.

O impresie deosebita produce sarpele Glycon, o spendida reprezentare in marmura a unui animal fantastic cu trup de sarpe si bot de mamifer.

Muzeul are un lapidariu si o bogata colectie numismatica cu piese de mare valoare, cum sunt monede ce au gravatefiguri de regi sciti unice in lume.

Mozaicul roman – Constanta.

Situat in spatele cladirii Consiliului Judetean Constanta. In anii 1958-1959 au fost descoperite structurile unui monumental edificiu public din sec. III-IV. Constructia se intinde pe circa 100m de-a lungul falezei. Zidurile groase de aproximativ 2m si inalte de 6m au fost asezate pe un suport lat de 3m si adanc de peste 2m, realizat din bolovani legati cu mortar. Fatada zidurilor a fost placata cu marmura alba si colorata, pastrata azi numai fragmentar.

Pardoseala edificiului era formata dintr-un exceptional covor de mozaic policrom, decorat cu motive geometrice si vegetale. Initial, mozaicul avea o suprafata de 2000 mp, din care doar jumatate s-a pastrat in stare buna, inca un sfert aflat in stare de degradare, a fost recuperat.

Pe peretele cladirii Bibliotecii municipale a fost montata tot in cadrul parcului o harta arheologica a Dobrogei cu cele mai importante asezari din epoca greco-romana.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 1 Port Constanta.

Locatie : Piata OVIDIU nr. 12, Constanta.

Telefon : 0241 618 763, 0241 614 562

Program : Extrasezon Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00

Program : Sezon zilnic 08.00 - 20.00

Tarife : 10 lei / persoana

Tarife : 5 lei / elevi, studenti

Tariful este valabil pentru vizitarea ambelor obiective Muzeul National de istorie si Edificiul Roman cu Mozaic.

Vila Sutzu – Constanta.

Constructia este realizata in stil maur in anul 1899 planurile apartin arhitectului Gh. Cerchez ctitor fiind numismatul Mihail G. Sutzu.

Amplasata pe o stanca, Vila Sutzu are arhitectura fatadei asemanatoare cu cea araba. Impresioneaza in special la exterior o terasa-galerie ce poate fi admirata dinspre Portul turistic Tomis. De pe terasa vilei poti admira o priveliste panoramica pana aproape de Capul Midia.

Interiorul este alcatuit din diverse sali decorate in stilul palatelor arabe din Damasc si Alger si cu elemente specifice ale palatelor turcesti din Constantinopol.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 1 Port Constanta.

Locatie : Str. Marii nr.1, Portul Turistic Tomis Constanta.

Muzeul de Arta – Constanta.

Infiintat în anul 1961 a venit în întâmpinarea nevoii existentei la Constanta si a acestui asezamânt cuprinzator al valorilor artei romanesti într-un sistem închegat organizat. Expune lucrari de pictura si sculptura semnate de artisti romani consacrati.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 2 Port Constanta.

Locatie : BD. TOMIS, Nr. 82-84, Constanta.

Telefon : 0241 617 012 / 0241 617 012

Program : Extrasezon Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00

Program : Sezon zilnic 09.00 - 21.00

Tarife : 6 lei / persoana

Tarife : 3 lei / elevi, studenti

Muzeul Marinei Romane – Constanta.

Amenajat în anul 1969 în fostul local al Scolii Navale, Muzeul Marinei Române Constanta are un patrimoniu care îi confera statutul de unicat national. Prezentarea în mod unitar a istoriei marinei militare si comerciale românesti, de la simpla luntre cioplita în trunchi de copac pâna la navele moderne de astazi este intr-adevar o tematica neabordata de nici un alt muzeu din România.

Valoarea expozitiei în ansamblu e sporita de ingeniozitatea cu care a fost reconstituita evolutia de-a lungul secolelor a mijloacelor de navigatie civile si militare. Din expozitia permanenta sunt foarte sugestive obiectele tridimensionale cum ar fi machetele unor nave reprezentative si obiectele originale utilizate la bordul lor: ancore, amfore, arme, aparate de navigatie, instalatii de semnalizare si transmisiuni.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 2 Port Constanta.

Acces : Linii Autobuz 43, 40, Statia Cinematograf Republica Constanta.

Locatie : Str. Traian Nr. 53, Constanta

Telefon : 0241 619 035

Program : Extrasezon Marti - Duminica 09.00 - 17.00

Program : Sezon Marti- Duminica 10.00 - 18.00

Tarife : 4 lei / persoana

Tarife : 2 lei / elevi, studenti

Muzeul de Arta Populara – Constanta

Cuprinde exponate din creatia populara de-a lungul ultimelor decenii caracteristica intregii tari.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 1 Port Constanta.

Locatie : B-dul Tomis Nr. 32, Constanta.

Telefon : 0241 616 133

Program : Extrasezon zilnic 09.00 - 17.00

Program : Sezon zilnic 09.00 - 20.00

Tarife : 5 lei / persoana

Tarife : 2.5 lei / elevi, studenti

Muzeul de Sculptura Ion Jalea – Constanta.

Muzeul a fost infiintat in anul 1968 si are expuse lucrari de sculptura si grafica, in cea mai mare parte semnate de artistul plastic Ion Jalea. Functioneaza intr-o cladire monument istoric construita in stil neoromanesc intre anii 1919 - 1920, avandu-l ca arhitect pe Victor Stephanescu.

Acces : Linii Autobuz 2, 42, 44, 49, 51, Linii Trolebuz 48, Statia Poarta 1 Port Constanta.

Locatie : Arhiepiscopiei nr. 26, Constanta.

Telefon : 0241 618 602

Program : Extrasezon Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00

Program : Sezon Miercuri - Duminica 10.00 - 18.00

Tarife : 4 lei / persoana

Tarife : 2 lei / elevi, studenti

Muzeul Militar National – Constanta.

Prezinta detaliat istoria armatei romane si a luptelor purtate de aceasta pentru apararea tarii. Sunt expuse arme, uniforme si harti militare.

Acces : Linii Autobuz 5 Statia Liliacului, Tramvaiul 101 Statia Pod KM 4-5 Constanta.

Locatie : Str. Liliacului nr. 5, Constanta.

Telefon : 0241 674 359

Program : Marti - Duminica 09.00 - 17.00

Tarife : 1 lei / persoana

Tarife : 0.5 lei / elevi, studenti

Muzeul de Arheologie Callatis.

Muzeul prezinta exponate de arheologie preistorica, getica si greco-romana: vase, amfore, recipiente de sticla, tuburi de apeducte si canalizari, mozaicul unei incaperi de epoca elenistica, colectie numismatica, inventarul mormantului cu papirus, statuete de Tanagra, basoreliefuri.

Acces : cu masina Drumul European E 87 Constanta - Mangalia, cu trenul sau microbuzul pe ruta Constanta – Mangalia.

Locatie : Str. Izvor nr. 3,Mangalia – Constanta.

Telefon : 0241 753 580

Program : Extrasezon zilnic 08.00 - 17.00

Program : Sezon zilnic 08.00 - 20.00

Tarife : 2.5 lei / persoana

Tarife : 1.5 lei / elevi, studenti

Tropaeum Traiani Adamclisi.

Complexul muzeal Tropaeum Traiani este format din trei obiective: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani care a fost cercetat de Grigore Tocilescu, O. Benford si G. Niemann intre anii 1882 – 1895, Cetatea Omonima care dateaza din secolul al II-lea AD si Muzeul Tropaeum Traiani.

Monumentul triumfal a fost ridicat de imparatul Traian intre anii 108-109 pentru a evoca victoria repurtata asupra dacilor. A fost reconstituit recent, redandu-i-se aspectul initial. In apropiere se gaseste ruina unui mare altar funerar pe ai carui pereti erau inscrise numele celor aproximativ 3.800 de ostasi romani cazuti in luptele cu dacii.

Conceputa ca un lapidarium, cladirea moderna a muzeului inaugurata in 1977 cuprinde si numeroase vestigii arheologice descoperite in cetate si imprejurimi. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioara si cea superioara, pilastrii, crenelurile si blocurile de parapet ale atticului festonat. In centrul salii este expusa statuia colosala a trofeului, inscriptia si friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colectiile ceramice vase apartinand culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine), opaite, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptura, documente epigrafice.

Acces : 62 de km fata de Municipiul Constanta pe ruta DN 2A pana la Tichilesti, apoi DJ 223.

Locatie : Localitate Adamclisi – Constanta.

Telefon : 0241 854 653

Program : Extrasezon zilnic 09.00 - 17.00

Program : Sezon zilnic 08.00 - 20.00

Tarife : 5 lei / persoana

Tarife : 2.5 lei / elevi, studenti

Alte obiective de vizitat