Tropaeum-Traiani-Adamclisi-Constanta-Dobrogea-Litoral

Tropaeum Traiani Adamclisi Judetul Constanta.

Complexul muzeal Tropaeum Traiani este format din trei obiective: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani care a fost cercetat de Grigore Tocilescu, O. Benford si G. Niemann intre anii 1882 si 1895, Cetatea Omonima care dateaza din secolul al II-lea AD si Muzeul Tropaeum Traiani.

Monumentul triumfal a fost ridicat de imparatul Traian intre anii 108-109 pentru a evoca victoria repurtata asupra dacilor. A fost reconstituit recent, redandu-i-se aspectul initial. In apropiere se gaseste ruina unui mare altar funerar pe ai carui pereti erau inscrise numele celor aproximativ 3.800 de ostasi romani cazuti in luptele cu dacii.

Conceputa ca un lapidarium, cladirea moderna a muzeului inaugurata in 1977 cuprinde si numeroase vestigii arheologice descoperite in cetate si imprejurimi.

Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioara si cea superioara, pilastrii, crenelurile si blocurile de parapet ale atticului festonat. In centrul salii este expusa statuia colosala a trofeului, inscriptia si friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite de colectiile ceramice vase apartinand culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine), opaite, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptura, ocumente epigrafice.

Acces : 62 de km fata de Municipiul Constanta pe ruta DN 2A pana la Tichilesti, apoi DJ 223.

Locatie : Localitate Adamclisi Judetul Constanta.

Telefon : 0241 854 653

Program : Extrasezon zilnic 09.00 - 17.00

Program : Sezon zilnic 08.00 - 20.00

Tarife : 5 lei / persoana

Tarife : 2.5 lei / elevi, studenti

Alte obiective de vizitat