Constanta Mamaia Litoral

23 Apr, 2010

Mangalia, bătrânul oraş de la malul mării

Posted by: Cazare Constanta Mamaia In: obiective turistice|Turism

Deşi acum portul şi o parte din oraşul antic sunt acoperite de ape, vizitatorul atent care hoinăreşte prin Mangalia va descoperi urmele vechii cetăţi, uneori chiar în mijlocul unor construcţii moderne.

Colonia Callatis a fost întemeiată de coloniştii veniţi din cetatea grecească Heracleea Pontica (azi Eregli, dinTurcia) la sfârşitul secolului al VI-lea î. Hr., însă cetatea grecească a fost distrusă la sfârşitul secolului al VI-lea d. Hr. şi începutul secolului următor de avari şi slavi, fiind înlocuită de o aşezare de pescari.

Ea a fost reclădită parţial în secolul XI, dar a dispărut din nou în anul 1225, când a fost arsă de tătari, care şi-au stabilit acolo o tabără. Ei au fost cei care au dat localităţii numele de „Mangalia”, această denumire fiind de origine tătară.

Datorită stăpânirilor diverse ce s-au succedat în Dobrogea de-a lungul timpului şi a coloniştilor aduşi în această regiune, Mangalia are o structură etnică eterogenă, cu mari comunităţi de turci, tătari şi lipoveni.

Zidul de apărare al cetăţii Callatis, construit în secolul al IV-lea î. Hr., nu cuprindea întreaga suprafaţă locuită, ci proteja principalele construcţii ale oraşului (temple, pieţe şi edificii publice sau private). În caz de pericol, populaţia se refugia între zidurile cetăţii. În secolul I d.Hr., zidurile au fost distruse, dar au fost refăcute pe acelaşi traseu în epoca romană.

Astăzi, o porţiune din zid cu lungimea de câţiva metri poate fi vizitată în incinta hotelului President din Mangalia, chiar lângă recepţie (o mare parte din zidul de nord al cetaţii, peste 100 de metri, se poate vedea în zona hotelului Paradiso). Pardoseala din holul hotelului are două tipuri de culori, plăcile de gresie deschise la culoare fiind aşezate astfel încât să redea traseul iniţial al zidului de incită care se prelungeşte până în mare.

Tot plimbându-vă pe străzile înguste din Mangalia, veţi găsi, pe latura de nord a vechii cetăţi, în spatele Hotelului Paradiso, o bazilică romano-bizantină, datată în secolele V-VI d. Hr., de formă rectangulară, construită din blocuri mari de calcar legate cu mortar. Acum se păstrează doar baza construcţiei, prin iarba pârjolită de soarele puternic.

Sursa : www.evz.ro

No Responses to "Mangalia, bătrânul oraş de la malul mării"

Comment Form

Holiday Apartments Constanta Romania

Rent A Car / Automobile de Inchiriat

Adresa ta de E-mail:

FeedBurner

Blog de cazare pe Litoral

Aici gasiti informatii legate de cazarea in regim hotelier in apartamente si garsoniere in sistem self cathering in Mamaia si Constanta.

Rezervare Online

Apartamentul Seaview Constanta
Apartamentul Seaview

Apartamentul Frezia Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Iris Constanta
Rezervaţi acum Online

Apartamentul Penny Constanta
Apartamentul Penny

Apartamentul Coralia Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Hera Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Tania Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Maria Mamaia
Rezervaţi acum

Apartamentul Sophia Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Ekon Mamaia
Apartamentul Ekon

Apartamentul Summer Land Mamaia

Apartamentul Athena Mamaia

Comentarii clienti

Rezervari Online

Trip Advisor

Fotografii